...'Η θα βγούμε στους δρόμους ή θα μας πετάξουν στο δρόμο...

Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

«Συγχωροχάρτι» και επισήμως για το Βατοπέδιο


Ομόφωνα ψήφισαν τα πέντε μέλη του δικαστικού συμβουλίου του Ειδικού Δικαστηρίου, που συνεδρίασε για την υπόθεση του Βατοπεδίου, υπέρ της παραγραφής των αδικημάτων για τα οποία παραπέμφθηκαν οι πρώην υπουργοί Π. Δούκας, Ευ. Μπασιάκος και Αλ. Κοντός.

Το δικαστικό συμβούλιο ενστερνίστηκε την πρόταση του εισαγγελέα Μιλτιάδη Ανδρειωτέλη ότι το αδίκημα της απιστίας έχει παραγραφεί, καθώς αφορούσε την περίοδο 2005-2006. Συνεπώς, η υπόθεση δεν θα προχωρήσει στο Ειδικό Δικαστήριο.

Ο ανακριτής και το πενταμελές δικαστικό συμβούλιο, το οποίο έχει επιληφθεί της υπόθεσης, προκειμένου να αποφασίσει αν θα παραπεμφθούν ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου τα πρώην κυβερνητικά στελέχη Π. Δούκας, Ευάγγ. Μπασιάκος και Αλ. Κοντός, αναμένεται να καταλήξουν, σύμφωνα με αρμόδιες δικαστικές πηγές, στην κρίση περί παραγραφής των αδικημάτων τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εισαγγελέας Μιλτιάδης Ανδρειωτέλης στην πρότασή του προς το δικαστικό συμβούλιο αποφαίνεται ότι τα αδικήματα έχουν παραγραφεί, άποψη που ενστερνίζεται και ο ανακριτής. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά την άποψή τους θα έπρεπε η Βουλή να αποφανθεί για το μείζον θέμα της παραγραφής.

Ο σκόπελος της παραγραφής, στον οποίο προσκρούουν τα μέλη του συμβουλίου, εμποδίζει την περαιτέρω ανακριτική διαδικασία και διερεύνηση της υπόθεσης ως προς τα πολιτικά πρόσωπα, όχι όμως και για τα μη πολιτικά, για τα οποία θα συνεχιστεί η έρευνα από την τακτική Δικαιοσύνη.

Η κυοφορούμενη απόφαση του δικαστικού συμβουλίου περί παραγραφής δεν θα αποτελέσει κεραυνό εν αιθρία. Ο νομικός κόσμος είχε προδικάσει το αποτέλεσμα, δεδομένου ότι το άρθρο 86 του Συντάγματος και ο νόμος περί ευθύνης υπουργών με τις ασφυκτικές προθεσμίες που θέτουν δεν αφήνουν κανένα περιθώριο.

Το αδίκημα της απιστίας, για το οποίο κατηγορούνται, διεπράχθη την περίοδο 2005-2006, αφού τότε υπεγράφησαν οι επίμαχες υπουργικές αποφάσεις.

Σύμφωνα με τη συνταγματική πρόβλεψη, το αξιόποινο εξαλείφεται εάν δεν ασκηθεί σε βάρος του πολιτικού προσώπου ποινική δίωξη μέχρι τη λήξη της δεύτερης συνόδου της Βουλής που είναι η αμέσως επόμενη από εκείνη στη διάρκεια της οποίας τελέστηκαν τα αδικήματα. Με άλλα λόγια, το αδίκημα έχει παραγραφεί από το καλοκαίρι του 2009, όταν ο Κ. Καραμανλής διέλυσε αιφνιδιαστικά τη Βουλή. Η πρόωρη διάλυσή της σήμανε και το τέλος της διερεύνησης του σκανδάλου.

Στη συνέχεια, η προσπάθεια της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, υπό την πίεση της κοινής γνώμης, να αναζητήσει νομική φόρμουλα ώστε να παραμείνει ζωντανή η απαίτηση να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι για τις ανίερες ανταλλαγές, έπεσε στο κενό. Την ύστατη ώρα ανακαλύφθηκε η κατηγορία για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, το μοναδικό αδίκημα, σύμφωνα με νομικούς, που θα μπορούσε να μην έχει υποπέσει σε παραγραφή, αλλά τελικώς δεν μπόρεσε να στοιχειοθετηθεί.

Το δικαστικό συμβούλιο συγκροτείται από τους αρεοπαγίτες Αντ. Αθηναίο, Παν. Κομνηνάκη και Ι. Γιαννακόπουλο (ανακριτή), τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας Παν. Πικραμένο και το μέλος του ΣτΕ Μαρίνα Παπαδοπούλου. Το βούλευμα που θα εκδώσει -υπολογίζεται ότι θα είναι έτοιμο μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου- είναι αμετάκλητο, δεν μπορεί δηλαδή να προσβληθεί με κανένα ένδικο μέσο. *

enet.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου