...'Η θα βγούμε στους δρόμους ή θα μας πετάξουν στο δρόμο...

Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2011

Απάνθρωπα και αδιέξοδα τα τείχη που υψώνουν


Τα συρματοπλέγματα που θέλει να υψώσει η κυβέρνηση στον Εβρο για την αναχαίτιση των προσφύγων του ιμπεριαλισμού αποτελούν κομμάτι της γενικότερης ευρωενωσιακής αντιμεταναστευτικής πολιτικής. Τα 12,5 χλμ. φράκτη, τα υπερσύγχρονα μέτρα ανίχνευσης (θερμικές κάμερες, ανιχνευτές κίνησης και θορύβου κλπ.), οι κοινές περιπολίες ΕΛ.ΑΣ. και FRONTEX (ο στρατιωτικο-αστυνομικός μηχανισμός φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ) μόνο πιο απάνθρωπη και αδιέξοδη θα κάνουν την αντιμετώπιση των μεταναστών και προσφύγων. Δε θα σταματήσουν τη μαζική μετανάστευση και προσφυγιά.
Αλλωστε, αν η κυβέρνηση ήθελε πραγματικά να λύσει το πρόβλημα της συγκέντρωσης μεγάλου αριθμού μεταναστών, θα απελευθέρωνε την έξοδό τους προς τις χώρες της ΕΕ (π.χ. με χορήγηση ασύλου ή άλλης μορφής διεθνούς προστασίας στα θύματα των επεμβάσεων του ΝΑΤΟ και της ΕΕ ή χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων στους μετανάστες που βρίσκονται στη χώρα μας, ενώ επιθυμούν να εγκατασταθούν αλλού στην ΕΕ) και δε θα μετέτρεπε τη χώρα διαρκώς σε στρατόπεδο συγκέντρωσης μεταναστών με βάση τους σχετικούς κανονισμούς της ΕΕ που υπερψήφισαν ΠΑΣΟΚ/ΝΔ.
Ταυτόχρονα, οι δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού υπέρ της συνεργασίας με τον FRONTEX ή ότι «στη χώρα μας θα παραμείνουν μόνο εκείνοι οι μετανάστες που έχουν δικαίωμα διεθνούς προστασίας ή δικαίωμα ασύλου. Κανείς άλλος. Ολοι οι υπόλοιποι (...) Θα φύγουν από την Ελλάδα, είτε με εθελοντικό επαναπατρισμό είτε με υποχρεωτική απέλαση. Είμαστε απολύτως αποφασισμένοι» αναδεικνύουν το μέγεθος της υποκρισίας τους και του νέου εγκλήματος που συντελείται απέναντι στα θύματα του ιμπεριαλισμού.
Λιγότερο από 1% το ποσοστό χορήγησης ασύλου
Διόλου τυχαία ακόμα και η Υπατη Αρμοστεία (ΥΑ) του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες εκφράζει ανησυχίες για τη δράση του FRONTEX, όπως και για το γεγονός ότι λιγότερο από το 1% όσων καταφεύγουν στην Ελλάδα και υποβάλλουν αίτημα για άσυλο, καταφέρνουν τελικά να πάρουν προσφυγικό καθεστώς ή κάποια άλλη μορφή διεθνούς προστασίας. Αρα, με εκπεφρασμένη πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης όλοι οι υπόλοιποι να διώκονται, αποδεικνύεται ξανά ότι η χώρα γίνεται εμπροσθοφυλακή της ΕΕ κατά των μεταναστών που το μεγάλο κεφάλαιό της προσώρας δεν επιθυμεί, την ώρα που ΕΕ και κυβερνήσεις συμβάλλουν με την πολιτική τους στην όξυνση του μεταναστευτικού φαινομένου.
Απέναντι στις βαρύγδουπες διακηρύξεις της κυβέρνησης περί βελτίωσης του συστήματος εξέτασης αιτήσεων ασύλου και της διαβίωσης των συλληφθέντων στα σύνορα (οικογένειες, γυναικόπαιδα, ανήλικοι ανάμεσά τους), αξίζει να σημειωθεί ότι λίγους μήνες πριν η ΥΑ τόνιζε πως η συνεργασία των ελληνικών αρχών με την FRONTEX γίνεται έτσι ώστε δεν μπορούν να ελεγχθούν οι «διοικητικές αποφάσεις που λαμβάνονται στο εν λόγω πλαίσιο και καθορίζουν την περαιτέρω μεταχείριση των αλλοδαπών»। Επιπλέον σήμερα (και καθώς κάνουν το γύρο του κόσμου εικόνες από πρόσφυγες με ραμμένα στόματα σε απεργία πείνας διαμαρτυρόμενοι για τον Γολγοθά που ανεβαίνουν εδώ) η ΥΑ εκφράζει ανησυχίες για την ανθρωπιστική κατάσταση όσων φτάνουν στην Ελλάδα. Και συμπληρώνει: «Ενας αιτών άσυλο που φτάνει σήμερα στην Ελλάδα έχει ελάχιστες πιθανότητες να εξεταστεί σωστά το αίτημά του για προσφυγικό καθεστώς. Πολλοί από αυτούς που φτάνουν στην Ελλάδα κρατούνται σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, συμπεριλαμβανομένων ασυνόδευτων παιδιών και άλλων ευάλωτων περιπτώσεων. Οι περισσότεροι δεν έχουν πρόσβαση ούτε σε νομική βοήθεια ούτε σε διερμηνεία»...

Ριζοσπαστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου