...'Η θα βγούμε στους δρόμους ή θα μας πετάξουν στο δρόμο...

Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

«Παράθυρο» για μειώσεις φόρων στα μεσαία ΙΧ


«Παράθυρο» για τη μείωση της φορολογίας για ΙΧ αυτοκίνητα μεσαίου κυβισμού ανοίγει τώρα η κυβέρνηση, για να ανακόψει την κάθετη πτώση των πωλήσεων και την έκρηξη των λουκέτων και απολύσεων που «βλέπει» ο κλάδος του αυτοκινήτου αλλά και για να αντιμετωπίσει τη συρρίκνωση των εσόδων του προϋπολογισμού.

χθες σε τηλεοπτικό σταθμό, άφησε να εννοηθεί ότι η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα προχωρήσει σε μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων για τα αυτοκίνητα.
Οπως είπε ο κ. Πλασκοβίτης, «η ένταση της φορολόγησης λειτούργησε αποθαρρυντικά για τις πωλήσεις νέων αυτοκινήτων ή μετέφερε μερίδιο αγοράς από τα αυτοκίνητα μεσαίας αξίας στα αυτοκίνητα πολύ μικρής αξίας». Αν και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι ακόμη δεν έχει ληφθεί απόφαση, προσέθεσε ότι «η όποια κίνηση αποφασιστεί θα έχει σκοπό να ελαφρύνει το κόστος πώλησης όχι των αυτοκινήτων υπερβάλλουσας πολυτέλειας αλλά των αυτοκινήτων ενός μεσαίου επιπέδου».
Στο πλαίσιο αυτό, το οικονομικό επιτελείο προσανατολίζεται στη μείωση του τέλους ταξινόμησης και στην αύξηση της εργοστασιακής αξίας πάνω από το οποίο επιβάλλεται ο φόρος πολυτελείας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Εμπόρων Αυτοκινήτων (ΣΕΑΑ), στο οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου 2010 τα έσοδα του κράτους (τέλη ταξινόμησης, ΦΠΑ και φόρος πολυτελείας) από τις πωλήσεις καινούργιων και εισαγόμενων μεταχειρισμένων επιβατικών ανέρχονται σε 521,38 εκατ. ευρώ, ενώ τα μέσα έσοδα ανά μήνα διαμορφώνονται σε 65,17 εκατ. ευρώ. Στο σύνολο του έτους τα κρατικά έσοδα από την αγορά αυτοκινήτου δεν αναμένεται να υπερβούν, όπως εκτιμά ο ΣΕΑΑ, τα 650 εκατ. ευρώ, κατά πολύ λιγότερα από το ένα δισ. ευρώ περίπου που έχει προϋπολογίσει το υπουργείο Οικονομικών.
Αλλαγές όμως έρχονται και στο φορολογικό καθεστώς των ακινήτων. Οπως προκύπτει από τις δηλώσεις του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών, οι αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων στα επίπεδα των αγοραίων θα συνοδευτούν με μειώσεις στους συντελεστές φορολόγησης των μεταβιβάσεων ακινήτων και αύξηση των αφορολόγητων ορίων στην αγορά πρώτης κατοικίας, στις γονικές παροχές, στις δωρεές και στις κληρονομιές.
Οι αναπροσαρμογές στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων θα γίνουν στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.
ethnos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου