...'Η θα βγούμε στους δρόμους ή θα μας πετάξουν στο δρόμο...

Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

Τράπεζα Ελλάδος: "Σφίξτε ακόμα το ζωνάρι"

Καρότο και μαστίγιο χρησιμοποιεί η Τράπεζα της Ελλάδας στην ενδιάμεση έκθεση για την νομισματική πολιτική του 2010, η οποία υποβάλλεται ανήμερα της γιορτής του Αγίου Δημητρίου στη Βουλή των Ελλήνων και στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Το καρότο αφορά στα θετικά σχόλια για την πορεία της δημοσιονομικής εξυγίανσης της ελληνικής οικονομίας και το μαστίγιο στην καθολική ανάγκη αυστηρής περιστολής των δημοσίων δαπανών και επέκτασης των διαρθρωτικών αλλαγών, ώστε να δημιουργηθεί το υπόβαθρο για την έξοδο της χώρας από τις δαγκάνες της ύφεσης και της οικονομικής λιτότητας.

Κατά την Τράπεζα της Ελλάδας η προσπάθεια οικονομικής εξυγίανσης είναι ακόμη στην αρχή, παρά τα σημαντική βήματα προόδου, χρειάζεται απόλυτη περιστολή των δημόσιων δαπανών, ενώ προειδοποιεί πως δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός.

Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, είναι ζωτικής σημασίας ανάγκη να συνεχιστούν και να επεκταθούν οι διαρθρωτικές αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα ενισχύσουν την παραγωγική βάση της οικονομίας, η οποία παραπαίει.

Στην ενδιάμεση έκθεση για την νομισματική πολιτική του 2010 ουσιαστικά προβλέπονται οι ρυθμοί ανάπτυξης της οικονομίας για το εγγύς μέλλον. Έτσι με βάση την έκθεση η ελληνική οικονομία στο σύνολο του 2010 θα κινηθεί και πάλι σε βαθιά ύφεση με ρυθμούς συρρίκνωσης στο 4% ενώ από τα τέλη του 2011 προβλέπεται σταδιακή βελτίωση του κλίματος και άνοδος των αναπτυξιακών δεικτών.



Η Τράπεζα της Ελλάδας στην έκθεσή της υπογραμμίζει την ανάγκη η δημοσιονομική προσαρμογή να στηρίζεται στην περιστολή των δαπανών και όχι στην αύξηση της φορολογίας.

Στο πλαίσιο αυτό, η Τράπεζα της Ελλάδος προτείνει αυστηρή περιστολή των δημοσίων δαπανών και περαιτέρω εξυγίανση του δημοσίου τομέα, μέσα από κατάργηση οργανισμών και υπηρεσιών.

Για το εγχώριο πιστωτικό σύστημα, η Τράπεζα της Ελλάδος αναγνωρίζει πως διαθέτει ισχυρή κεφαλαιακή βάση. Στο πλαίσιο αυτό κάνει αναφορά στη σημασία που έχει η επιτυχημένη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας στην σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των ξένων επενδυτών προς την ελληνική οικονομία.

Τέλος, αναφέρει πως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα εξακολουθήσουν να είναι ένα σοβαρό πρόβλημα για τις τράπεζες και το 2011, ενώ τάσσεται υπέρ της σύναψης στρατηγικών συμμαχιών, ώστε οι τράπεζες να προσαρμοστούν με επιτυχία στο νέο περιβάλλον.

Στην έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας που επί της ουσίας περιγράφει την πορεία της οικονομίας και προβλέπει τα μελλοντικά βήματα της, σημειώνονται οι μακροοικονομικές εξελίξεις, οι μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και οι προκλήσεις για την οικονομική πολιτική.
Γίνεται επίσης λεπτομερής αναφορά στο Μνημόνιο, αναλύεται η κατάσταση στις αγορές χρήματος, πιστώσεων και κεφαλαίου και παρουσιάζονται οι παρεμβάσεις του ευρωσυστήματος στην αγορά χρήματος και τα μη συμβατικά μέτρα νομισματικής πολιτικής στη ζώνη του ευρώ.

Η Τράπεζα της Ελλάδος αναλύει τις δημοσιονομικές εξελίξεις του εξαμήνου Ιανουαρίου-Ιουνίου 2010 σύμφωνα με τα δημοσιονομικά στοιχεία και πραγματοποιεί προβλέψεις για την εξέλιξη του ελλείμματος, του χρέους, του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, της απασχόλησης, της ανεργίας και για τις προοπτικές του πληθωρισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου