...'Η θα βγούμε στους δρόμους ή θα μας πετάξουν στο δρόμο...

Παρασκευή, 22 Οκτωβρίου 2010

Λυγίζει υπό το βάρος των οφειλών της η ''Απογευματινή'' - Η ανακοίνωση των εργαζομένων

Την υπαγωγή της σε καθεστώς ρύθμισης χρεών ζητά  η εταιρεία που εκδίδει την εφημερίδα "Απογευματινή". Η αγωνία των εκατοντάδων απλήρωτων από τον Αύγουστο εργαζομένων. Τι λένε στην ανακοίνωση τους. Η κρίση ''γονατίζει'' τον τύπο

Χθες το πρωί η εταιρεία που εκδίδει την ''Απογευματινή'' κατέθεσε στο Πρωτοδικείο  αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα.

Με την ενέργεια αυτή ουσιαστικά «χαρίζεται» χρόνος στην εταιρεία που βρίσκεται σε κίνδυνο πτώχευσης προκειμένου να τακτοποιηθούν οι οικονομικές της εκκρεμότητες ενώ ταυτόχρονα δεν θα μπορούν να γίνουν κατασχέσεις.

Με την μεθόδευση αυτή όμως μένουν κυριολεκτικά ''ξεκρέμαστοι'' οι εργαζόμενοι. Γιατί σήμερα το πρωί είναι προγραμματισμένο  να συζητηθεί στο Πρωτοδικείο και η προσφυγή- ασφαλιστικά μέτρα των εργαζομένων της επιχείρησης δια της ΕΣΗΕΑ, με την οποία ζητούν την έκδοση προσωρινής διαταγής για την καταβολή δεδουλευμένων του Αυγούστου.


Μετά την αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 όμως τα ασφαλιστικά μέτρα των εργαζομένων ''πέφτουν'' στο κενό.

Έκδηλη είναι η αγωνία των εργαζομένων,όπως τη μεταφέρει στο NewsIt η εκπρόσωπος τους Βίκυ Σαμαρά.

Οι δραματικές εξελίξεις στην ΄΄Απογευματινή'',μετά τις απεργίες σε ΔΟΛ και Πήγασο αποτυπώνουν πόσο η ύφεση έχει χτυπήσει την έντυπη δημοσιογραφία και δεν διαφαίνεται εύκολη λύση.

Σήμερα το πρωί οι εργαζόμενοι μέσω της εφημερίδας εξέδωσαν την ακόλουθη ανακοίνωση:

"Αγαπητοί αναγνώστες,

Εμείς οι 130 εργαζόμενοι της “Απογευματινής” οι οποίοι παραμένουμε απλήρωτοι τους τελευταίους τρεις μήνες, συγκαλέσαμε Γενική Συνέλευση παρουσία εκπροσώπων των συνδικαλιστικών μας σωματείων και τους ζητήσαμε να στηρίξουν το δικαίωμα μας να διεκδικούμε το αυτονόητο κεκτημένο στην εργασία με αμοιβή. Χθες το μεσημέρι, η ιδιοκτησία της εφημερίδα, μετά από πολύμηνη καθυστέρηση στη μισθοδοσία και συνεχείς απειλές για απολύσεις και κλείσιμο της εφημερίδας, μας ανακοίνωσε την αίτηση για υπαγωγή της επιχείρησης στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα. Η κίνηση αυτή γίνεται ενώ σήμερα το πρωι εκδικάζονται στο ειρηνοδικείο τα ασφαλιστικά μέτρα για τα δεδουλευμένα Ιουλίου και Αυγούστου.

Οι εργαζόμενοι στην “Α” επιθυμούμε να συνεχίσει να κυκλοφορεί η ιστορική αυτή εφημερίδα που αύριο συμπληρώνει 58 χρόνια ζωής. Άλλωστε τη βούληση μας αυτή την έχουμε αποδείξει εμπράκτως όλους αυτούς τους μήνες που εξακολουθούμε και ενημερώνουμε καθημερινά τους αναγνώστες μας, όντας απλήρωτοι.

Αυτονόητο όμως είναι ότι δεν μπορούμε να παραιτηθούμε από τα εργασιακά μας δικαιώματα. Πολύ περισσότερο σε μια περίοδο που έχει ξεκινήσει ένα ντόμινο δραματικών εξελίξεων στο χώρο του Τύπου και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Εξελίξεις που δυστυχώς, προοιωνίζονται τη συρρίκνωση των θέσεων εργασίας και κυρίως την υποβάθμιση του δημοσιογραφικού έργου.

Περιμένουμε σήμερα από το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ να λάβει συγκεκριμένες αποφάσεις και να μας στηρίξει. Δηλώνουμε τη στήριξη μας στους συναδέλφους σε όλα τα Μέσα, οι οποίοι αντιμετωπίζουν αντίστοιχα προβλήματα. Οφείλουμε από την πλευρά μας και εμείς να ζητήσουμε από εσάς, τους αναγνώστες μας, κατανόηση για τυχόν αναστάτωση στην κυκλοφορία της εφημερίδας και ζητούμε τη συμπαράσταση μας. Κλείνοντας, πρέπει να διευκρινίσουμε ότι τόσο εμείς όσο και η συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων στον Τύπο αμειβόμαστε σύμφωνα με τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας με αμοιβές οι οποίες κάθε άλλο παρά παχυλές είναι."

www.7news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου