...'Η θα βγούμε στους δρόμους ή θα μας πετάξουν στο δρόμο...

Παρασκευή, 29 Οκτωβρίου 2010

«ΧΟΝΤΟΣ» - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Απολύει και απειλεί τους απολυμένους!


Καταγγελία της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης

"Οσο υποχωρεί ο τζίρος, τόσο αναλογικά θα μειώνεται και το προσωπικό", είπαν εκπρόσωποι κορυφαίας αλυσίδας πώλησης καλλυντικών, η οποία έχει απολύσει 30 άτομα στη συμπρωτεύουσα, σε μέλη της Ένωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης। Η συγκεκριμένη αλυσίδα, (Hondos) με πανελλαδική εξάπλωση έχει απολύσει από τις αρχές του έτους 30 εργαζόμενους από το υπερκατάστημα, «Hondos Apollonia» στην ανατολική Θεσσαλονίκη, κάτι που, κατά την επιχείρηση, ισοδυναμεί με μία αναλογική μείωση του τζίρου της κατά 10%.

Η αλυσίδα πραγματοποίησε 8 απολύσεις εντός του διμήνου Ιουλίου-Αυγούστου, οι οποίες προστέθηκαν στις περίπου 30 από την αρχή της χρονιάς." (εφημ.ΗΜΕΡΗΣΙΑ 31/8/2010 )
Σήμερα σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου ζητάει και αποζημίωση από απολυμένους ...

"Σε ακόμη μία απόλυση εργαζόμενης, πρωτοπόρου μέλους της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, προχώρησε η διεύθυνση της εταιρείας «HONDOS» στο κατάστημα «APOLLONIA» της Θεσσαλονίκης. Μάλιστα υπέβαλε και μήνυση σε βάρος της απολυμένης, διεκδικώντας και αποζημίωση 30.000 ευρώ, επειδή - όπως ισχυρίζεται η εργοδοσία - απείλησε ότι ...θα κάψει το μαγαζί. Προφανής στόχος της εργοδοσίας είναι να τρομοκρατήσει την εργαζόμενη που την σέρνει σε ποινικό δικαστήριο, προκειμένου να αποδεχθεί την απόλυσή της ώστε να μη βρεθεί και χρεωμένη. Η εργαζόμενη δεν αποδέχεται την απόλυση και μαζί με το Σωματείο της παλεύει να αποκρούσει την τρομοκρατική επίθεση της εργοδοσίας.
Συνολικά από τις αρχές του χρόνου η επιχείρηση απέλυσε περίπου 40 εργαζόμενες στο «HONDOS APOLLONIA», ενώ μέσα στο καλοκαίρι προσπάθησε να επιβάλει και αλλαγή των συμβάσεων εργασίας με στόχο να ξεμπερδεύει με τη σταθερή και μόνιμη 8ωρη εργασία και να την αντικαταστήσει με ωρομίσθιο. Η επίθεση εντάθηκε το καλοκαίρι μετά την απόφαση των εργαζομένων να δημιουργήσουν επιτροπή αγώνα για να αποτρέψουν τα σχέδια της εργοδοσίας.
«Η διεύθυνση της εταιρείας έχει κηρύξει εδώ και καιρό πόλεμο με τους εργαζόμενους για να υλοποιήσει τα σχέδιά της, που είναι η αλλαγή των ατομικών συμβάσεων εργασίας για να κάνει ανεμπόδιστα όσες απολύσεις θέλει»,
«Ξέρουμε πολύ καλά πως όσο σκύβεις το κεφάλι τόσα περισσότερα χάνεις, τόσο χειρότερη γίνεται η θέση του κάθε εργαζόμενου. Η δημοκρατία στους χώρους δουλειάς, ειδικά σε αυτή την περίοδο που δεχόμαστε γενικευμένη επίθεση σε όλα μας τα δικαιώματα, δεν μπορεί να υπάρχει αν εμείς οι εργαζόμενοι δεν πάρουμε τις τύχες μας στα δικά μας χέρια.
Καλούμε τους εργαζόμενους να μη δεχθούν καμία θυσία για τα κέρδη των εργοδοτών, συσπειρωμένοι στο σωματείο μας συλλογικά να υπερασπιστούμε τα δικά μας συμφέροντα. Να σπάσουμε την τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς. Να ανακληθούν όλες οι απολύσεις που έγιναν φέτος στο κατάστημα»,
σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης.
Καλεί όλες τις εργαζόμενες στην εταιρεία να μην υποκύψουν στους εκβιασμούς και τις απειλές, να μη σκύψουν το κεφάλι στην τρομοκρατία. σημειώνει. (εφημ.ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 28/10/2010)
Οταν οι ίδιες εμπορικές επιχειρήσεις ονομαζόταν " Χρυσοτόκοι όρνιθες "και διαχειριζόταν πάνω απο επτά (7) τρις, αποκόμιζαν ανάλογα κέρδη απο την εργασία αυτών που σήμερα απολύουν...
πηγή: alterthess

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου