...'Η θα βγούμε στους δρόμους ή θα μας πετάξουν στο δρόμο...

Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

36 εκατ. δολάρια για την "Εύρεση του Μωυσή"

Στο αστρονομικό ποσό των 35.922.500 δολαρίων πουλήθηκε ένας πίνακας με τίτλο «Εύρεση του Μωυσή» (The Finding of Moses) του Sir Lawrence Alma-Tadema του 19ου αιώνα. Η πώλησε έγινε σε δημοπρασία του Οίκου Sotheby's στη Νέα Υόρκη με την τιμή να είναι επτά φορές πάνω από την αρχική η οποία κυμαινόταν στα 5 εκατομμύρια δολάρια.

Τον πίνακα διεκδίκησαν τρεις αγοραστές για οκτώ λεπτά! Η δημοπρασία Ευρωπαϊκής Τέχνης του 19ου αιώνα μάζεψε συνολικά 61.536.125 δολάρια.

Όσον αφορά το έργο, θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα αριστουργήματα του Sir Lawrence Alma-Tadema που το 1902 ταξίδεψε στην Αίγυπτο για τα εγκαίνια του φράγματος του Ασουάν που τον είχε καλέσει ο Sir John Aird, μηχανικός και επικεφαλής του έργου.

Ο διάσημος μηχανικός ήταν προστάτης των τεχνών και πιστεύεται πως προκάλεσε τον  Alma-Tadema για να του προτείνει τη δημιουργία νέου πίνακα. Ο καλλιτέχνης από την πλευρά του εμπνεύστηκε από την Αίγυπτο με αποτέλεσμα να φτιάξει τρια θέματα από τα οποία ο μηχανικός επέλεξε την Εύρεση του Μωυσή.

Ο πίνακας αργότερα πέρασε στην ιδιοκτησία του Allen Funt εμπνευστή της εκπομπής Candid Camera.

Σχέδια της Εύρεσης του Μωυσή έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για τις ταινίες Κλεοπάτρα (1934) και Οι Δέκα Εντολές (1956).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου