...'Η θα βγούμε στους δρόμους ή θα μας πετάξουν στο δρόμο...

Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Γαλλογερμανική «ομπρέλα» για τη σωτηρία του ευρώ


Τη διαβεβαίωσή του ότι η Γαλλία και η Γερμανία είναι αποφασισμένες να σώσουν το ευρώ και πως δεν θα επιτρέψουν το ευρωπαϊκό νόμισμα να τεθεί σε ομηρία από τις αγορές εξέφρασε με δηλώσεις του σήμερα ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης και υπουργός Προϋπολογισμού της χώρας, Φρανσουά Μπαρουάν Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Επίσης ο Μπαρουάν μιλώντας στο ραδιόφωνο Europe 1 τόνισε ότι το πακέτο βοήθειας των 85 δισ. προς την Ιρλανδία είναι "επαρκές" και "αποτελεσματικό" στο να καθησυχάσει τις αγορές. 

"Πρόκειται για ένα μέτρο το οποίο δεν είναι μια μεμονωμένη προσπάθεια ως απάντηση σε μια σημαντική κρίση, είναι μια προσπάθεια που αποδεικνύει την απόλυτη αποφασιστικότητα της Ευρώπης, της Γαλλίας και της Γερμανίας, να σώσουν την ευρωζώνη" επισήμανε ο ίδιος. 


"Είναι απαραίτητο για τον καθένα και τους επενδυτές να λάβουν το μήνυμα ότι θα σώσουμε το ευρώ. Πρόκειται για ένα εργαλείο το οποίο δεν θα τεθεί σε ομηρία" τόνισε και πρόσθεσε ότι η δημοσιονομική κρίση της Ευρώπης δεν αποτελεί κίνδυνο και απειλή για τη Γαλλία. 

Επίσης σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δήλωσε πως η Γερμανία ελπίζει ότι η οικονομική βοήθεια των 85 δισ. ευρώ προς την Ιρλανδία θα καθησυχάσει τις αγορές της Ευρωζώνης και πως δεν θα υπάρξει ανάγκη να αυξηθούν τα κεφάλαια του μηχανισμού διάσωσης. 

Επιπλέον, τόνισε ότι η Πορτογαλία βρίσκεται στο δρόμο της εφαρμογής αυστηρών δημοσιονομικών μέτρων που θα της επιτρέψουν να αποφύγει την ένταξή της στο μηχανισμό διάσωσης.
Η φημολογία των αγορών σε βάρος της Πορτογαλίας "δεν είναι πλέον λογική" είπε ο Σόιμπλε και πρόσθεσε ότι "έγκειται στην πορτογαλική κυβέρνηση να αποφασίσει (αν θέλει να επωφεληθεί από τη βοήθεια των ευρωπαϊκών χωρών και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου) και οι άλλοι δεν πρέπει να φημολογούν πάνω σ' αυτό". 

"Ευελπιστούμε ότι θα προκύψει λίγο περισσότερο ηρεμία και η πραγματικότητα θα επιστρέψει στις εκτιμήσεις των αγορών" τόνισε σε δηλώσεις του στο γερμανικό ραδιόφωνο Deutshlandfunk. 

Ερωτηθείς για το εάν εξετάζεται το ενδεχόμενο αύξησης κατά 750 δισ. ευρώ του μηχανισμού ασφαλείας για την ευρωζώνη, ο κ. Σόιμπλε δήλωσε κατηγορηματικά πως "δεν υπάρχει λόγος για κάτι τέτοιο". 

Ακόμη υπογράμμισε ότι η Γερμανία κέρδισε ομόφωνα την υποστήριξη των μελών της Ε.Ε. στις πιέσεις της για συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών στα ενδεχόμενα κόστη που μπορεί να προκύψουν μετά το 2013. 

Σημειώνεται ότι στις σημερινές συναλλαγές στις διεθνείς αγορές παρατηρείται σταθεροποιητική τάση του ευρώ έπειτα και από την χθεσινοβραδινή έγκριση της οικονομικής βοήθειας προς την Ιρλανδία.

πηγη: Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου