...'Η θα βγούμε στους δρόμους ή θα μας πετάξουν στο δρόμο...

Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου 2010

Νέο "κοινωνικό συμβόλαιο" θα προτείνει ο Αντώνης Σαμαράς


Ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο με τους επιχειρηματίες και τους εργαζομένους θα προτείνει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς στην ομιλία που θα εκφωνήσει το βράδυ στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο.
Ο κ. Σαμαράς θα ασκήσει σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, κάνοντας παράλληλα σύγκριση με το παράδειγμα της Ιρλανδίας και χρεώνοντάς της ότι δεν διαπραγματεύτηκε με την τρόικα τους όρους του Μνημονίου, ενώ θα ζητήσει αλλαγή του μίγματος οικονομικής πολιτικής.
Το νέο κοινωνικό συμβόλαιο που προτείνει ο κ. Σαμαράς έχει δύο πτυχές, με την πρώτη να αφορά τους επιχειρηματίες: ριζοσπαστική φορολογική μεταρρύθμιση, μείωση των φορολογικών συντελεστών και εισοδημάτων, σταδιακή μείωση του ΦΠΑ, σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.
Επίσης, φορολογικά κίνητρα για νέες επενδύσεις, δηλαδή στοχευμένο επενδυτικό νόμο και παράλληλα χτύπημα της γραφειοκρατίας και ανταγωνιστικότητα με εσωστρέφεια.
Η δεύτερη πτυχή, που αφορά τους εργαζομένους, περιλαμβάνει: φρένο στα λουκέτα και στην ανεργία, ασπίδα στις μαζικές απολύσεις, διάχυση της ανάπτυξης και ανάκαμψης παντού.
Μαζικές απολύσεις από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα δεν θα μειώσουν το έλλειμμα, υποστηρίζει ο κ. Σαμαράς, γιατί όσα κερδίζει το δημόσιο ταμείο από τη μία τα χάνει από την άλλη, δηλαδή από αυξημένα επιδόματα ανεργίας, μειωμένα έσοδα φορολογίας, μειωμένους τζίρους κατανάλωσης και ΦΠΑ.
Γενικά η μαζική ανεργία είτε από τον ιδιωτικό είτε από το δημόσιο τομέα διευρύνει το έλλειμμα, δεν το περιορίζει, γιατί μειώνει τη φορολογητέα ύλη.
Κοινή συνισταμένη αυτού του κοινωνικού συμβολαίου με τους επιχειρηματίες και τους εργαζομένους, υποστηρίζει ο κ. Σαμαράς, είναι η άμεση ανάκαμψη και η μακροχρόνια ανάπτυξη.
Ο πρόεδρος της ΝΔ αναμένεται να αναφερθεί και στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και θα υποστηρίξει ότι η κυβέρνηση έπεσε πάλι έξω στις προβλέψεις της. Η έκθεση της Επιτροπής αναφέρει ότι το έλλειμμα του 2012 θα ξεπεράσει το 7,5% του ΑΕΠ που σημαίνει ότι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, παρά τις θυσίες, δύο χρόνια μετά την εφαρμογή του Μνημονίου θα οδηγήσει σε αύξηση του ελλείμματος αντί να το μειώσει.
Ο κ. Σαμαράς θα κάνει παράλληλα σύγκριση με την Ιρλανδία και θα κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι η περίπτωση της Ιρλανδίας "δείχνει ακριβώς αυτά που δεν τόλμησε ή δεν θέλησε να κάνει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ".
Η Ιρλανδία, υποστηρίζει ο πρόεδρος της ΝΔ προσπάθησε να αποφύγει το μηχανισμό στήριξης αλλά δεν τα κατάφερε. Ωστόσο, πήρε έγκαιρα μέτρα διόρθωσης των δημοσιονομικών της ανισορροπιών και προβλέπεται να έχει ανάπτυξη 1,75% το 2011, ενώ η Ελλάδα, προβλέπεται να έχει ύφεση 3%.
Κατά τον κ. Σαμαρά, η ιρλανδική κυβέρνηση αναγκάστηκε να μπει στο μηχανισμό στήριξης λόγω του τραπεζικού της συστήματος και παρά το εύθραυστο τραπεζικό της σύστημα η ιρλανδική κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε σκληρά και απέφυγε προς το παρόν να αυξήσει το φορολογικό συντελεστή στα κέρδη.Επίσης, η ιρλανδική κυβέρνηση συμφώνησε να αυξήσει το ΦΠΑ μόνο κατά μία μονάδα το 2013, ενώ η ελληνική κυβέρνηση το αύξησε κατά 4 μονάδες σε 12 μήνες.
Τέλος, συμπεραίνει ο κ.Σαμαράς, η ιρλανδική κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε ως το τέλος και κατάφερε να διασώσει την αναπτυξιακή δυναμική, ενώ η ελληνική κυβέρνηση θυσίασε πρώτα την αναπτυξιακή της δυναμική.
Από τη διαπραγμάτευση της Ιρλανδίας που πέτυχε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα αποπληρωμής επωφελείται και η Ελλάδα, θα υποστηρίξει ο κ। Σαμαράς.
πηγη: Νεα Κρητη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου