...'Η θα βγούμε στους δρόμους ή θα μας πετάξουν στο δρόμο...

Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

Άγριες συγκρούσεις φοιτητών-αστυνομίας στην Ιταλία

Εκτεταμένα επεισόδια σημειώνονται στη Ρώμη, όπου φοιτητές συγκρούονται με τις αστυνομικές δυνάμεις. Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν, ενώ μέχρι στιγμής η αστυνομία πραγματοποίησε 10 προσαγωγές.

Χιλιάδες φοιτητές διαδήλωναν κόντρα στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση στη Ρώμη, την ώρα που στη Βουλή βρισκόταν σε εξέλιξη η διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης στον Ιταλό πρωθυπουργό.
 
Οι διαδηλωτές επιχείρησαν να πλησιάσουν το μέγαρο Παλάτσο Μαντάμα της γερουσίας, καθώς και την ιδιωτική κατοικία, Παλάτσι Γκρατσιόλι, του Ιταλού πρωθυπουργού. Οι συμπλοκές ξεκίνησαν όταν ομάδα διαδηλωτών επιχείρησαν να περάσουν τη λεγόμενη "κόκκινη γραμμή", που περικλείει τη Βουλή, τη Γερουσία και το κυβερνητικό μέγαρο.

Συγκεντρωμένοι πυρπόλησαν κάδους και πέταξαν πέτρες και μολότοφ κατά των αστυνομικών, που απάντησαν με εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων πυρπολήθηκαν σταθμευμένα ιδιωτικά αυτοκίνητα και ένα όχημα της αστυνομίας.

Τουλάχιστον ένας διαδηλωτής τραυματίστηκε στο πρόσωπο, ενώ υπάρχουν και τρεις τραυματίες αστυνομικοί. Συγκρούσεις σημειώνονται στην Πλατεία Ντελ Πόπολο αλλά και στην οδό Ντελ Κόρσο.
Εν τω μεταξύ, όπως μεταδίδουν ιταλικές ιστοσελίδες, φοιτητές κατήγγειλαν ότι δέχθηκαν επίθεση από αστυνομικούς παρά το ότι δεν συμμετείχαν στα επεισόδια.

Διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα
Δεκάδες χιλιάδες φοιτητές κατέκλυσαν σήμερα μεγάλες πόλεις της Ιταλίας διαδηλώνοντας κατά της κυβέρνησης και των μεταρρυθμίσεων στην ανώτατη εκπαίδευση.
Στη Ρώμη διαδήλωσαν 100.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τους διοργανωτές, κυρίως φοιτητές, αλλά και άνεργοι και κάτοικοι της πόλης Λ' Άκουιλα, που επλήγη από το σεισμό του Απριλίου του 2009.
Στο Παλέρμο πάνω από 500 μαθητές λυκείου και φοιτητές κατέλαβαν το διάδρομο προσγείωσης του αεροδρομίου διακόπτοντας για μικρό χρονικό διάστημα τη λειτουργία του, ενώ άλλοι κατέλαβαν το σιδηροδρομικό σταθμό.
Στο Μιλάνο ομάδα περίπου 50 φοιτητών συγκεντρώθηκε μπροστά στο Χρηματιστήριο.
Στο Τορίνο οι διαδηλωτές περικύκλωσαν το πρώτο ιταλικό κοινοβούλιο.

Σε πολλές ιταλικές πόλεις δημιουργήθηκαν μποτιλιαρίσματα εξαιτίας των διαδηλώσεων.


Στιγμιότυπο από τις σημερινές διαδηλώσεις

 enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου