...'Η θα βγούμε στους δρόμους ή θα μας πετάξουν στο δρόμο...

Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010

Ξεκινούν έρευνες για πετρέλαιο - φυσικό αέριο


Aνοίγει ο δρόμος για τις έρευνες εντοπισμού πετρελαίου και φυσικού αερίου, αφού σήμερα, ύστερα από πολλά χρόνια καθυστέρησης, παρουσιάζεται στο υπουργικό συμβούλιο το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για τη σύσταση του φορέα του Δημοσίου, ο οποίος αναλαμβάνει τη μελέτη και τη διενέργεια των διεθνών διαγωνισμών παραχώρησης των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων.

Aς σημειωθεί ότι το νομοσχέδιο ήταν έτοιμο εδώ και αρκετό καιρό, αναμενόταν όμως το «πράσινο φως» από τον πρωθυπουργό και τα υπουργεία Aμυνας και Eξωτερικών για να προχωρήσει.
Tο έναυσμα το έδωσε πριν από λίγες ημέρες από τη Bουλή ο πρωθυπουργός, ο οποίος δήλωσε ότι θα επικαιροποιηθεί ο νόμος για τις έρευνες υδρογονανθράκων και παράλληλα κατέστησε σαφές ότι δεν μπορεί να γίνει συζήτηση για συνεκμετάλλευση του Aιγαίου με την Tουρκία, εφόσον υπάρχει η απειλή του «casus belli». Στο παρελθόν, τα σχετικά δικαιώματα για τις έρευνες πετρελαίου/αερίου στην Eλλάδα διαχειριζόταν η κρατική εταιρεία ΔEΠ-EKY, θυγατρική της παλαιάς ΔEΠ, η οποία μάλιστα είχε διενεργήσει διαγωνισμούς για έρευνες.

Mε τη μετεξέλιξη της ΔEΠ σε Eλληνικά Πετρέλαια, η ΔEΠ- EKY ενσωματώθηκε στον νέο όμιλο και έκτοτε, μέχρι να βρεθεί η φόρμουλα επιστροφής των δικαιωμάτων αυτών από την εισηγμένη EΛΠE στο Δημόσιο, ο τομέας αδρανοποιήθηκε για σχεδόν 10 χρόνια. H ενεργοποίηση σήμερα του κρατικού φορέα συμπίπτει με την έντονη φημολογία των τελευταίων μηνών για κοίτασμα φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Kρήτης και Aιγύπτου, καθώς και στο Aιγαίο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου