...'Η θα βγούμε στους δρόμους ή θα μας πετάξουν στο δρόμο...

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Αποκαλύψεις για το παρασκήνιο των σχέσεων Ελλάδας - ΗΠΑ


Γνωστές αλήθειες για τη στρατηγική του δικομματισμού και την πολιτική που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ σε μια σειρά θεμάτων στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, έρχονται να επιβεβαιώσουν τα απόρρητα τηλεγραφήματα που είχαν περιέλθει στην κατοχή του WikiLeaks, τα περισσότερα από τα οποία προέρχονται από την αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα. Ταυτόχρονα, τα τηλεγραφήματα επιβεβαιώνουν το αυξημένο ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τα πολιτικά πράγματα στη χώρα μας, σε μια προσπάθεια να διασφαλίσουν τα ευρύτερα συμφέροντά τους στην περιοχή.

Τα τηλεγραφήματα (η δημοσίευσή τους ξεκίνησε χτες από την «Καθημερινή») περιέχουν αναφορές και στον πρωθυπουργό. Συγκεκριμένα, ο Αμερικανός πρέσβης Ντ. Σπέκχαρντ, λίγες βδομάδες μετά τις εκλογές που έφεραν το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, σε εμπιστευτικό τηλεγράφημά του μιλάει για τις «πρώτες πολύ θετικές συναντήσεις με τον πρωθυπουργό που έχει Αμερικανίδα μητέρα, που γεννήθηκε και σπούδασε στις ΗΠΑ».

Ο Αμερικανός πρέσβης συνεχίζει για τον Γ. Παπανδρέου, σημειώνοντας ότι «στην προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ διετέλεσε ΥΠΕΞ και έχει δημιουργήσει καλή φήμη στη διεθνή κοινότητα σαν ένας σκεπτόμενος και εποικοδομητικός συνομιλητής». Και προσθέτει με νόημα: «Στο εσωτερικό θα πρέπει να προσέξει τη ρητορική του, για να αποφύγει χαρακτηρισμούς όπως "αμερικανάκι"» (!).

Σε άλλα τηλεγραφήματα του Αμερικανού πρέσβη, μόλις 7 ημέρες μετά την ανάληψη της κυβερνητικής εξουσίας από το ΠΑΣΟΚ, σε αναφορές του στην Ουάσιγκτον, παρουσιάζει τον Χάρη Παμπούκη ως «διαιτητή» των διαφορών μεταξύ του νέου και του παλιού ΠΑΣΟΚ, ενώ χαρακτηρίζει τον Γ. Παπακωνσταντίνου ως τον έμπιστο του Παπανδρέου που «έχει κλέψει την παράσταση» από την Λούκα Κατσέλη.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, αναφορές γίνονται μεταξύ άλλων για τα ζητήματα των μεταναστών στη χώρα μας, με τις ΗΠΑ να ανησυχούν για το ενδεχόμενο ύπαρξης τρομοκρατών ανάμεσά τους, για το Κυπριακό, αλλά και για τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλο, που φέρεται να δήλωσε σε συνομιλία του με διπλωματικό αξιωματούχο ότι το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων είναι «γελοίο» και πως οι «Μακεδόνες θα πρέπει να χρησιμοποιούν όποιο όνομα θέλουν».

Για την κυβέρνηση Καραμανλή

Οσον αφορά στον πρόεδρο της ΝΔ Α. Σαμαρά, ο Αμερικανός πρέσβης με αφορμή είσοδό του στο υπουργικό συμβούλιο το Γενάρη του 2009 γράφει: «Η επανεμφάνιση του φιλοαμερικανού Αντώνη Σαμαρά από την πολιτική ερημιά είναι καθαρά σχεδιασμένη ως ένας τρόπος να επανεισαχθεί στην κυβέρνηση της ΝΔ, προετοιμάζοντάς τον για μεγαλύτερα πράγματα στο μέλλον».

Αναφορές έχει κάνει και για τον Κ. Καραμανλή ο Ντ. Σπέκχαρντ, λέγοντας πως οι Αμερικανοί τον χαρακτηρίζουν «Βούδα» της ελληνικής πολιτικής, καθώς κρατάει τα πάντα για τον εαυτό του. Τον εμφανίζει «τρυφερό» με τις ΗΠΑ, ενώ όπως λέει ο τέως πρέσβης ότι η συζήτηση που είχε μαζί του «άναψε όταν αυτή έφτασε στο Μακεδονικό». Επίσης, οι ΗΠΑ εμφανίζονται ενοχλημένες από το άνοιγμα του Καραμανλή στη Ρωσία, ενώ για τις επιλογές του όσον αφορά στην υπογραφή συμφωνίας με τη Μόσχα για τον αγωγό «South Stream», λένε ότι πήρε αποφάσεις που «δεν βοηθούν» τις ΗΠΑ.

Την σημερινή πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντ. Μπακογιάννη την παρουσιάζουν ως πολιτικό με φιλοαμερικανικές θέσεις στα εξωτερικά θέματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το τηλεγράφημα της πρεσβείας, μετά τον ανασχηματισμό το Φλεβάρη του 2006, όταν μπήκε στην κυβέρνηση της ΝΔ, είχε τον χαρακτηριστικό τίτλο «η νέα υπουργός Εξωτερικών, μια παλιά φίλη των ΗΠΑ».

Αναφέρεται μάλιστα και ένα περιστατικό από τη συνάντηση της Ντ. Μπακογιάννη, όταν αυτή ήταν υπουργός Εξωτερικών, με τον Αμερικανό διπλωμάτη Τσαρλ Ρις. Η Ντόρα Μπακογιάννη ρώτησε τον διπλωμάτη: «Είδατε τη φωτογραφία στα σημερινά πρωτοσέλιδα που με δείχνει να βγαίνω μέσα από μια αμερικανική σημαία; Ε, δεν με ενοχλεί» (!).

πηγή: Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου