Με συζήτηση-εξπρές πέρασε χθες από το υπουργικό συμβούλιο και αμέσως μετά, στις 8 το βράδυ κατατέθηκε εσπευσμένως στη Βουλή, το πολυνομοσχέδιο που ανατρέπει εργασιακές σχέσεις στον ιδιωτικό τομέα και στις ΔΕΚΟ και κεκτημένα δικαιώματα δεκαετιών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο πέντε υπουργοί μίλησαν για τα εργασιακά και τις ΔΕΚΟ, καθώς οι πιο πολλοί θεώρησαν πιο σοβαρό το αναπτυξιακό νομοσχέδιο κι εκεί επικέντρωσαν το ενδιαφέρον τους (Ραγκούσης, Μπιρμπίλη, Γερουλάνος, Λοβέρδος, Διαμαντοπούλου, Δρούτσας, Πάγκαλος, ο Ε. Βενιζέλος δεν ήταν παρών). Κι αυτοί οι πέντε όμως περισσότερο διορθωτικές παρεμβάσεις ζήτησαν παρά διαφωνίες εξέφρασαν για την ουσία των ρυθμίσεων.
Η συνεδρίαση άρχισε στις 5 το απόγευμα, το κλίμα ήταν μάλλον παγωμένο και, όπως μας είπαν ορισμένοι υπουργοί, με κομψό τρόπο δόθηκε γραμμή εξαρχής από τον υπουργό Οικονομικών να μην επεκταθεί η συζήτηση για τα εργασιακά και τις ΔΕΚΟ γιατί έπρεπε να προλάβει να το καταθέσει στις 8 το βράδυ στη Βουλή! Ηταν προφανής η πρόθεση να αποφευχθούν εντάσεις. Ηταν χαρακτηριστική επ’ αυτού και η κατά κάποιο τρόπο προτροπή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλου, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες τόνισε πως τόσο καιρό αναμενόταν ο αναπτυξιακός νόμος κι εκεί θα έπρεπε να δοθεί το βάρος της συζήτησης.
Λίγες παρεμβάσεις
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τις ανατροπές που προκαλεί στην εργασία το πολυνομοσχέδιο ως καθοριστικές διαρθρωτικές παρεμβάσεις για τη λειτουργία της οικονομίας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης. Στο κλείσιμο της συνεδρίασης υποστήριξε ότι με τις εργασιακές αλλαγές ενισχύεται ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων και απηύθυνε πρόσκληση στα συνδικάτα να τοποθετηθούν στις νέες μορφές που διαμορφώνονται για να μη χάνονται θέσεις εργασίας.
Εντονη ήταν η παρέμβαση του Κ. Σκανδαλίδη για τις εργασιακές σχέσεις, καθώς είπε ότι με άλλη γραμμή για τις συμβάσεις «βγήκαμε την προηγούμενη εβδομάδα οι υπουργοί και κάναμε δηλώσεις και με άλλη τώρα, καθώς εκείνα που λέγαμε δεν επαληθεύονται…». Αναφερόταν στις διαβεβαιώσεις των προηγούμενων ημερών της υπουργού Εργασίας ότι οι επιχειρησιακές συμβάσεις θα εφαρμόζονταν μόνο στις προβληματικές επιχειρήσεις. Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου ζήτησε να ξεκαθαριστεί ότι δεν θα γίνουν απολύσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα για να σταματήσει, όπως είπε, και η ανασφάλεια των εργαζομένων γιατί μέχρι τώρα σε αυτό το θέμα υπάρχει διγλωσσία. Πρότεινε επίσης στο μισθολογικό των ΔΕΚΟ να υπάρχει κλιμάκωση γιατί δεν μπορεί να ισχύσει το ίδιο ποσοστό μείωσης για κάποιον που παίρνει 19.000 ευρώ το χρόνο και για κάποιον που παίρνει 39.000. Ο Πάνος Μπεγλίτης προεξόφλησε ότι με το νόμο για τις συμβάσεις όλοι οι μισθοί θα συμπιεστούν προς τα κάτω στα 740 ευρώ και ότι ο εργαζόμενος είναι σε ασθενέστερη θέση, ενώ τόσο αυτός όσο και η Φώφη Γεννηματά ζήτησαν να θεσπιστούν δικλίδες ασφαλείας για την αποτροπή των απολύσεων. Να ξεκαθαριστεί στον κόσμο ότι οι περικοπές στους μισθούς γίνονται για να μη γίνουν απολύσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα ζήτησε και ο Δημ. Ρέππας. Η Αννα Διαμαντοπούλου και ο Α. Λοβέρδος πρότειναν η σχέση πέντε αποχωρήσεις στο Δημόσιο μια πρόσληψη να ισχύσει κατά τομέα και όχι γενικά.
Επιγραμματικά στις χθεσινές αποφάσεις περιλαμβάνονται τα εξής:
1 Συμβάσεις: Οι επιχειρήσεις που θα επικαλούνται οικονομικά προβλήματα θα έχουν το δικαίωμα να υπογράφουν με τους εργαζόμενους ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις παρακάμπτοντας τις κλαδικές. Σε αυτή την περίπτωση δεν θα ισχύσει η συρροή, δηλαδή η επιλογή της καλύτερης σύμβασης για τον εργαζόμενο, ενώ οι μισθοί (θα είναι κάτω από τις κλαδικές συμβάσεις) και οι θέσεις εργασίας θα είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης του οικείου σωματείου με τον εργοδότη. Οι ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις επιτρέπουν στον εργοδότη να ανακινεί και θέμα μείωσης μισθών και απολύσεων.
2 ΔΕΚΟ: Καθιερώνεται πλαφόν μηνιαίων αποδοχών 4.000 ευρώ σε δωδεκάμηνη βάση.
3 Αναπτυξιακός νόμος: Ο νέος νόμος θα ενισχύει τις επιχειρήσεις από την άνοιξη του 2011 με φοροαπαλλαγές και επιδοτήσεις δανείων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου