...'Η θα βγούμε στους δρόμους ή θα μας πετάξουν στο δρόμο...

Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Έβδομη ημέρα μαζικών κινητοποιήσεων στη Γαλλία

Σε εξέλιξη βρίσκονται για έβδομη συνεχόμενη ημέρα οι κινητοποιήσεις σε ολόκληρη τη Γαλλία. Η πλειοψηφία της κοινής γνώμης στηρίζει τους διαδηλωτές, την ίδια ώρα που ανώτατα στελέχη της γαλλικής κυβέρνησης δηλώνουν πως θα βάλουν τέλος στις ακρότητες και θα επιβληθεί ο νόμος για την επαναφορά στην τάξη.

Οι αστυνομικές δυνάμεις επενέβησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας για να απομακρύνουν τους συγκεντρωμένους, εργάτες, εκπαιδευτικούς και λιμενεργάτες, που εμπόδιζαν τη λειτουργία δύο σταθμών καυσίμων στη δυτική Γαλλία, σύμφωνα με δηλώσεις στα γαλλικά μέσα ενημέρωσης του υπουργού Εσωτερικών.
Οι κινητοποιήσεις, ωστόσο, συνεχίζονται και σήμερα, ενώ σύμφωνα με στέλεχος του συνδικάτου CGT κατά τη διάρκεια της ημέρας θα αποκλεισθεί μιας στρατηγικής σημασίας δεξαμενή καυσίμων κοντά στη Μασσαλία, από όπου γίνεται ο ανεφοδιασμός των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων και των αεροδρομίων της Μασσαλίας και της Νίκαιας.
Η πρόσβαση στο αεροδρόμιο της Τουλούζης δεν είναι εφικτή, καθώς περίπου 200 υπάλληλοι της Airbus και της Air France εμποδίζουν την κυκλοφορία των οχημάτων.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της γαλλικής κυβέρνησης, 4.000 από τις 12.500 σταθμούς-πρατήρια σε όλη τη χώρα δεν λειτουργούν όπως θα έπρεπε, ενώ δώδεκα διυλιστήρια τελούν υπό κατάληψη.
Τα βενζινάδικα, τα βυτιοφόρα και τα μεγάλα σούπερ-μάρκετ συμφώνησαν να "μοιραστούν" τα αποθέματα βενζίνης που διαθέτουν, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες. Επίσης, παρουσία του πρωθυπουργού, Φρανσουά Φιγιόν, δεσμεύτηκαν να επιστρατεύσουν ακόμη και βυτιοφόρα από άλλες χώρες για τη μεταφορά καυσίμων.

Ύστερα από έξι ημέρες απεργιών και διαδηλώσεων, στις οποίες συμμετείχαν από 1,1 έως 3,5 εκατ. πολίτες, οι εκπρόσωποι των συνδικάτων αναμένεται να συναντηθούν εκ νέου στο Παρίσι αύριο για να αποφασίσουν για την περαιτέρω συνέχιση των κινητοποιήσεων.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με δύο σημερινές δημοσκοπήσεις η κοινή γνώμη τάσσεται υπέρ των κινητοποιήσεων. Σύμφωνα με την έρευνα της Viavoice για λογαριασμό της εφημερίδας Libération, η πλειοψηφία επιθυμεί το σχέδιο νόμου να τροποποιηθεί μερικώς (61%) ή να τροποποιηθεί εντελώς (60%), ενώ το 79% υποστηρίζει πως πρέπει να ξεκινήσει εκ νέου διάλογος με τα συνδικάτα, ενδεχόμενο που ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, έχει αποκλείσει.
Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Μπρις Ορτεφέ, δήλωσε σήμερα πως οι αστυνομικές δυνάμεις δεν θα αφήσουν "ατιμώρητους τους αλήτες" αναφερόμενος στα επεισόδια που σημειώθηκαν στο περιθώριο των διαδηλώσεων κατά τη χθεσινή ημέρα.
"Μέσα σε μια εβδομάδα, έχουν γίνει συνολικά 1.423 συλλήψεις και 149 από τους συλληφθέντες έχουν ήδη προσαχθεί ενώπιον της γαλλικής Δικαιοσύνης", πρόσθεσε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί δήλωσε σήμερα ότι έδωσε εντολή για την άρση του αποκλεισμού όλων των χώρων αποθήκευσης καυσίμων, που έχουν καταληφθεί στο πλαίσιο των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας για τη μεταρρύθμιση των συντάξεων, ώστε "η κατάσταση να εξομαλυνθεί το συντομότερο δυνατόν", σύμφωνα με ανακοίνωση της προεδρίας, επαναλαμβάνοντας πως η μεταρρύθμιση των συντάξεων θα ολοκληρωθεί και απευθύνοντας προειδοποιήσεις για τις συνέπειες των απεργιών στην απασχόληση και την οικονομική δραστηριότητα.

www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου