...'Η θα βγούμε στους δρόμους ή θα μας πετάξουν στο δρόμο...

Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου 2010

Εικόνες ντροπής είδε ο ΟΗΕ στα ελληνικά κρατητήρια

Ανήσυχος για την κατάσταση που επικρατεί στις ελληνικές φυλακές και στα κρατητήρια δήλωσε ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα Βασανιστήρια Μάνφρεντ Νόβακ, ολοκληρώνοντας δεκαήμερη επίσκεψη στην Ελλάδα, η οποία έγινε μετά από πρόσκληση της κυβέρνησης.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του επισκέφθηκε κέντρα κράτησης αλλοδαπών στα σύνορα και αστυνομικά τμήματα σε "ευαίσθητες" περιοχές της Αθήνας, όπως ο Άγιος Παντελεήμονας, η Ακρόπολη, η Ομόνοια, τα Εξάρχεια, αλλά και το διεθνές αεροδρόμιο. Όπως είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, παρατήρησε υπερσυγκέντρωση κρατουμένων, ενώ τα αστυνομικά τμήματα έχουν μετατραπεί σε κέντρα κράτησης μεταναστών για διάστημα που πολλές φορές ξεπερνάει τους έξι μήνες."Έχουν τέσσερις φορές περισσότερους κρατούμενους από τις δυνατότητές τους, είναι βρώμικα, με κακές συνθήκες εξαερισμού και φωτισμού. Οι κρατούμενοι δεν έχουν πρόσβαση σε πληροφόρηση, καθώς δεν υπάρχουν διερμηνείς, αλλά ούτε και σε νομική βοήθεια και ιατρική φροντίδα", πρόσθεσε ο Μ. Νόβακ.
Ανέφερε, μεταξύ άλλων,  ότι ενώ οι δικαστικές φυλακές είναι προορισμένες να φιλοξενούν 9.000 κρατουμένους σε αυτές είναι περισσότεροι από 12.000. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, το 57% των κρατούμενων είναι αλλοδαποί.
Στα αστυνομικά τμήματα Αγίου Παντελεήμονα, Ομονοίας, και Ακρόπολης η αντιπροσωπεία του ΟΗΕ βρήκε χώρους στους οποίους ήταν στοιβαγμένοι πάνω από 40 κρατούμενοι, σε φρικτές -όπως τις χαρακτήρισε ο Μ. Νόβακ- συνθήκες, που δεν ήταν καν καταγεγραμμένοι στο μητρώο κρατουμένων.
"Ενώ αναμέναμε να βρούμε και Έλληνες κρατούμενους για ποινικά αδικήματα, ύστερα από συμπλοκές μεταξύ μεταναστών και ρατσιστικών ομάδων, δεν βρήκαμε παρά μόνο αλλοδαπούς κρατούμενους", επισήμανε. Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ είπε ότι και οι αστυνομικοί που υπηρετούν εκεί παραδέχτηκαν ότι οι συνθήκες κράτησης είναι απάνθρωπες, ενώ ισχυρίστηκαν ότι φοβούνται και οι ίδιοι ότι θα πέσουν θύματα ακροδεξιών, αν θεωρηθεί ότι δείχνουν ευνοϊκή μεταχείριση προς τους μετανάστες.
Ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να επικυρώσει το διεθνές πρωτόκολλο για τα βασανιστήρια, και να καθιερώσει ανεξάρτητη αρχή, που θα διερευνά τις καταγγελίες κακομεταχείρισης και βασανιστηρίων κρατουμένων.

Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ: Εξετάστε άμεσα τα αιτήματα των Ιρανών

Την αναγκαιότητα ριζικής αναμόρφωσης της διαδικασίας παραχώρησης ασύλου υπογράμμισε ο επικεφαλής του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα με αφορμή την απεργία πείνας Ιρανών στα Προπύλαια, επτά από τους οποίους έχουν ράψει το στόμα τους.
Χαρακτήρισε δίκαιη την απαίτησή τους να εξεταστούν τα αιτήματά τους για άσυλο και να εκδοθεί οριστική απόφαση για το καθεστώς τους με βάση τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία περί προσφύγων. “ Είναι χαρακτηριστικό ότι ανάμεσα στους απεργούς πείνας υπάρχουν άτομα που οι συνεντεύξεις τους σε πρώτο βαθμό καθυστερούν εδώ και πάνω από ένα χρόνο, και άλλα των οποίων οι υποθέσεις σε δεύτερο βαθμό εκκρεμούν εδώ και πολλά χρόνια” υπογράμμισε και κάλεσε τις αρμόδιες αρχές να προχωρήσουν άμεσα στην προγραμματισμένη εξέταση των αιτημάτων των Ιρανών.

Στο πλαίσιο αυτό τόνισε την αναγκαιότητα ριζικής αναμόρφωσης του συστήματος χορήγησης ασύλου ώστε να εξασφαλίζεται η δίκαιη, ταχεία και αποτελεσματική εξέταση των αιτημάτων και έκδοση των σχετικών αποφάσεων όλων των αιτούντων ανεξαρτήτως εθνικότητας.

www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου