...'Η θα βγούμε στους δρόμους ή θα μας πετάξουν στο δρόμο...

Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

Ψηφίστηκε το νέο συνταξιοδοτικό στη Γαλλία

Εγκρίθηκε η αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στη Γαλλία το βράδυ της Παρασκευή (22/10), παρά τις σφοδρές αντιδράσεις των εργαζομένων με απεργίες διαρκείας και διαδηλώσεις ημερών που παρέλυσαν τη χώρα.

Το γαλλικό κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της αύξησης κατά πλειοψηφία και πλέον η ηλικία συνταξιοδότησης στη χώρα φτάνει τα 62 χρόνια από 60 που ήταν μέχρι σήμερα.

Οι ψήφοι ήταν 177 υπέρ και 153 κατά, με τον γάλλο πρόεδρο να χρησιμοποιεί ένα έκτακτο μέτρο που στη Γαλλία το έχουν ονομάσει “γκιλοτίνα”, αφού δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να “κόβει μαχαίρι” τις όποιες συζητήσεις στη Βουλή και να περνά κατ' ευθείαν στην ψήφιση του νόμου.

Τις τελευταίες 10 ημέρες, η Γαλλία βίωσε μαζικές διαδηλώσεις όπου συμμετείχε η πλειονότητα των εργαζομένων στη χώρα σε όλες τις πόλεις και τα χωριά, ενώ συμμετείχαν και μαθητές.

Οι συνεχόμενες απεργίες έχουν παραλύσει όλο το μηχανισμό, με κυριότερη αυτή των βυτιοφορέων που προκάλεσαν τεράστια έλλειψη στην αγορά, ακυρώνοντας μέχρι και δρομολόγια μέσων μαζικής μεταφοράς.

Πάντως η τελευταία ευκαιρία των εργαζομένων μήπως πάρει πίσω το νόμο ο Σαρκοζί είναι το Συνταγματικό Δικαστήριο και αυτό πριν προλάβει να γίνει νόμος του Κράτους, δηλαδή μέχρι την Τρίτη (26/10).




www.cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου