...'Η θα βγούμε στους δρόμους ή θα μας πετάξουν στο δρόμο...

Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

ΓΑΛΛΙΑ.Καταγγελίες για αστυνομικούς προβοκάτορες στις διαδηλώσεις



Διαστάσεις παίρνει το θέμα της διείσδυσης αστυνομικών με πολιτικά στις διαδηλώσεις κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού στη Γαλλία - θέμα που ανέδειξε χθες ο Ζαν Λυκ Μελανσόν και το οποίο κατήγγειλε χθες και ο γενικός γραμματέας του ισχυρότερου συνδικάτου, του CGT, Μπερνάρ Τιμπό, μία μόλις ημέρα πριν από τη σημερινή, προγραμματισμένη πανεθνική ημέρα δράσης και απεργίας. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να υιοθετήσει τη μεταρρύθμιση - με τον Νικολά Σαρκοζί να υπολογίζει στην πλήρη υιοθέτηση του νόμου ώς τα μέσα Νοεμβρίου, ενώ η σοσιαλιστική αντιπολίτευση έχει δηλώσει ότι πρόκειται να προσφύγει στο Συνταγματικό Συμβούλιο κατά του νόμου.

Χθες πάντως ο Μπερνάρ Τιμπό κατήγγειλε από τις στήλες της "Λιμπερασιόν" την "παρουσία αστυνομικών εν ενεργεία, που είναι καμουφλαρισμένοι φορώντας συνδικαλιστικά περιβραχιόνια", και τις ενέργειες "καθοδηγητών" που "σπρώχνουν προς το έγκλημα" στη διάρκεια διαδηλώσεων κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης. Γι' αυτήν την αστυνομική παρουσία, συνεχίζει ο Τιμπό, "στο Παρίσι και τη Λυών, δεν υπάρχει αμφιβολία". Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι "είδαμε αστυνομικούς με περιβραχιόνια του CGT μεταξύ δικών μας ανθρώπων, που βρήκαν καταφύγιο στην είσοδο κτηρίου και τελικά κατάφεραν να βγουν από εκεί με τη συνδρομή των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας".
"Οι προβοκάτορες διεισδύουν στις τάξεις των διαδηλωτών και σπρώχνουν προς παραβατικές ενέργειες στη διάρκεια πικετοφοριών, διαδηλώσεων, καταλήψεων χώρων, προκαλούν βίαιες καταστάσεις μετά τη λήξη των διαδηλώσεων, προκειμένου να υπάρχουν δυνατές εικόνες για τα τηλεοπτικά κανάλια και για να δημιουργηθεί κλίμα έντασης". Ο Τιμπό δίνει την ερμηνεία ότι "όταν φθάνει κανείς να επιλέξει αυτού του είδους τις μεθόδους, σημαίνει ότι η πλευρά αυτή δεν αισθάνεται πολύ δυνατή".
Προχθές ο πρόεδρος του κόμματος Αριστερά, Ζαν Λικ Μελανσόν, είχε καταγγείλει την "παρουσία στις τάξεις των διαδηλωτών ανθρώπων που είχαν διεισδύσει σε αυτές και που πετούσαν πέτρες, έσπαγαν βιτρίνες και μετά έβγαζαν περιβραχιόνια της αστυνομίας". Ο υπουργός Εσωτερικών, Μπρις Ορτφέ, χαρακτήρισε προχθές "απαράδεκτες" τις δηλώσεις του Μελανσόν, χωρίς όμως να στραφεί δικαστικά εναντίον του. Τις καταγγελίες αυτές του προέδρου του κόμματος Αριστερά καταδίκασαν και συνδικάτα της αστυνομίας.ΑΥΓΗ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου