...'Η θα βγούμε στους δρόμους ή θα μας πετάξουν στο δρόμο...

Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Δημοψήφισμα για τον καπνό


Σε... δημοψήφισμα καταφεύγουν πλέον οι καταστηματάρχες υγειονομικού ενδιαφέροντος του Ηρακλείου, οι οποίοι απογοητευμένοι από τις επιδράσεις της καπνοαπαγόρευσης στην... τσέπη τους, μεσούσης μάλιστα της οικονομικής κρίσης, αλλά και από την επιβολή ήδη τσουχτερών προστίμων, θα ζητούν από τους πελάτες τους να συμπληρώνουν ένα έγγραφο και να τάσσονται υπέρ ή κατά της παραμονής των σταχτοδοχείων στα τραπεζάκια των μαγαζιών τους.
Σε συνάντηση που είχαν χθες επιχειρηματίες του κλάδου αποφασίστηκε το αργότερο μέχρι την επόμενη εβδομάδα να ξεκινήσει η διενέργεια δημοσκόπησης από τους ιδιοκτήτες καφετεριών και μπαρ, όπου θα ζητούν εγγράφως τη συμβολή των πελατών τους στην απόφαση «να επαναφέρουμε ή όχι τα τασάκια στα τραπέζια», όπως χαρακτηριστικά είπε ο πρόεδρος του συλλόγου Γιάννης Τσακιράκης, καταλογίζοντας στο κράτος μη αναγνώριση «του δημοκρατικού δικαιώματος να επιλέξουν τα καταστήματα αν θέλουν να χαρακτηριστούν "καπνιζόντων" ή "μη καπνιζόντων"».
Παράλληλα ο ίδιος ζήτησε και από τους υπόλοιπους συναδέλφους των άλλων νομών της Κρήτης να επικοινωνήσουν με το Σύλλογο του Ηρακλείου ώστε να γίνει μια ολοκληρωμένη πρόταση και να ασκηθεί πίεση από όλο το νησί. «Αν η πλειοψηφία των πελατών μας πει ναι, τότε θα έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης ώστε να πιέσουμε για τη μη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, όσον αφορά πάντα στα υγειονομικού ενδιαφέροντος καταστήματα. Ένα δεύτερο μέτρο πίεσης θα συζητηθεί σε επόμενη συνάντηση και θα έχει να κάνει με μια ανοικτή εκδήλωση. Ως σύλλογος, η απόφασή μας είναι να μπουν τα τασάκια, διότι ήδη με την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου χάνουμε πελάτες από τα καταστήματά μας μεσούσης της οικονομικής κρίσης», συμπλήρωσε ο κ. Τσακιράκης.

Τα πρόστιμα

Την ίδια ώρα, πιστά εφαρμόζεται ο αντικαπνιστικός νόμος στο Ηράκλειο. Επιπλέον πρόστιμα βεβαιώθηκαν σε δύο καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, καθώς εντοπίστηκαν, πάνω στα τραπέζια, τασάκια. Συνολικά σε τουλάχιστον τέσσερα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στο Ηράκλειο έχουν επιβληθεί πρόστιμα για τη μη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, συμπεριλαμβανομένου κι ενός ιδιοκτήτη αναψυκτηρίου που πουλούσε τσιγάρα και πλήρωσε γι’ αυτό 1.500 ευρώ. Πέρα από το κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος σε παιδότοπο, όπου επιβλήθηκε πρόστιμο την περασμένη εβδομάδα, σε άλλους δύο καταστηματάρχες του Ηρακλείου επιβλήθηκαν πρόστιμα που έφταναν τα εξακόσια ευρώ έκαστο. Μεταξύ αυτών ο κ. Ευριπίδης Χαιρέτης, που χθες με το καλημέρα πλήρωσε εξακόσια ευρώ, επειδή υπήρχαν τασάκια μέσα στο κατάστημά του, δίχως να βρεθεί κάποιος πελάτης που να καπνίζει!

Ζητείται λύση

Στη χθεσινή συνάντηση τονίστηκε ότι πρέπει να βρεθεί οπωσδήποτε κάποια λύση στο όλο ζήτημα. Οι καταστηματάρχες πιστεύουν ότι ο αντικαπνιστικός νόμος είναι σωστός, αλλά να εφαρμόζεται σε δημόσιες υπηρεσίες, νοσοκομεία ή παιδότοπους. Επίσης επισημάνθηκε ότι υπάρχει πρόβλημα επιβίωσης πλέον στους μαγαζάτορες όταν δεν μπορούν να βάλουν κόσμο μέσα που να διασκεδάσει όπως θέλει κι επιθυμεί, ενώ ακούστηκαν προτάσεις για άλλου είδους κινητοποιήσεις που θα αποφασιστεί αν εφαρμοστούν μετά το δημοψήφισμα, όπως να γίνει μια συναυλία, μια διαμαρτυρία ή να κλείσουν για μια ημέρα τα μαγαζιά υγειονομικού ενδιαφέροντος. Το μήνυμα πάντως ήταν ότι πρέπει ο κόσμος να βοηθήσει να βρεθεί μια λύση σε αυτό το πολύ σοβαρό πρόβλημα, όχι μόνο για τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων αλλά και για τους ίδιους πελάτες.

Στα Χανιά

Αναβολή του μέτρου για απαγόρευση του καπνίσματος σε επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης ζητά στο μεταξύ ο Εμπορικός Σύλλογος Χανίων, επικαλούμενος, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, πτώση του τζίρου σε πολλές επιχειρήσεις.
«Η οικονομική κρίση επέφερε πτώση στον τζίρο έως και 75%, με αποτέλεσμα να καταγράφεται έκρηξη των ακάλυπτων επιταγών, αδυναμία πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών και καθημερινά κλεισίματα», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση।

www.neakriti.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου