...'Η θα βγούμε στους δρόμους ή θα μας πετάξουν στο δρόμο...

Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου 2010

Mαταίωση της επένδυσης του Κατάρ στον Αστακό


Κραδασμούς στην Κυβέρνηση και στο οικονομικό επιτελείο προκαλεί η ματαίωση της επένδυσης του Κατάρ στον Αστακό. Οι δύο κρατικές εταιρίες του Κατάρ αποσύρθηκαν από την κοινοπραξία που επρόκειτο να υλοποιήσει την επένδυση κρίνοντας αρνητική την βιωσιμότητά της. Απέσυραν το ενδιαφέρον τους οι επιχειρηματίες από το Κατάρ από την επένδυση ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη δημιουργία τερματικού σταθμού φυσικού αερίου και μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στον Αστακό.
Σε επιστολή τους προς τον υφυπουργό Εξωτερικών επικαλούνται λόγους βιωσιμότητας του εγχειρήματος.
Η ματαίωση της επένδυσης δεν επηρεάζει το μνημόνιο συνεργασίας ύψους πέντε δισεκατομμυρίων ευρώ που υπεγράφη με το Κατάρ, διαβεβαιώνει η κυβέρνηση.

Ωστόσο, αποστάσεις από την κυβερνητική θέση κρατά ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης."Ρωτήστε τους αρμόδιους υπουργούς", απάντησε ερωτηθείς από τον Αθήνα 984 για τις εξελίξεις στο θέμα, προσερχόμενος σε συνέδριο του Economist.

Από το βήμα του Συνεδρίου του Εconomist τόσο ο βουλευτής της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και ο Πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, άσκησαν κριτική στην Κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι κακώς ανακοινώθηκε η συμφωνία προτού κλείσει.
Εν τω μεταξύ, στη διαγραφή εννιακοσίων εκατομμυρίων ευρώ από το αρχικό ποσό επένδυσης 3,2 δισεκατομμυρίων στον ΟΤΕ προχωρά η Deutsche Telecom και ζητεί από την κυβέρνηση "πιο ευέλικτη εργατική νομοθεσία".
Την ίδια ώρα, προς επανεξέταση τίθεται το άρθρο 4 του νομοσχεδίου για την επιτάχυνση των επενδύσεων που προέβλεπε ότι η Διυπουργική θα μπορούσε να εντάξει στο fast track οποιαδήποτε επένδυση κρίνει ότι είναι μείζονος σημασίας। Είχε προηγηθεί η έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης κυρίως για τους κινδύνους στην προστασία του περιβάλλοντος και τη διαφάνεια των διαδικασιών.
www.2810.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου