...'Η θα βγούμε στους δρόμους ή θα μας πετάξουν στο δρόμο...

Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου
Οι λόγοι που αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε αυτή τη συνέντευξη τύπου, είναι καταρχήν για να φέρουμε στην επιφάνεια με στοιχεία που διαθέτουμε από τις εμπορικές επιχειρήσεις, τις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, τους συνεταιρισμούς αλλά και τις επιχειρήσεις στη ΒΙΠΕ την πραγματικά απελπιστική κατάσταση των εργαζομένων σε αυτές με τις απολύσεις και τις αλλαγές των εργασιακών σχέσεων που έφεραν οι αντεργατικοί νόμοι της κυβέρνησης, της τρόικας μετά από απαίτηση των κεφαλαιοκρατών। Επίσης στόχος μας είναι να αναδείξουμε ότι η κρίση, η ανεργία και το μνημόνιο δεν έπεσαν από τον ουρανό ούτε φταίει η κακή μας μοίρα, αλλά είναι αποτέλεσμα από τη μια του θεριού που λέγεται «κέρδος» και «καπιταλιστής» που τρέφεται με τον ιδρώτα μας, και από την άλλη των πολιτικών που ακολουθούν χρόνια τώρα ΠΑΣΟΚ- ΝΔ με επιδοτήσεις και ζεστό κρατικό χρήμα στους καπιταλιστές που τώρα μας καλούν να ξανά- πληρώσουμε εμείς!

Αλλά ο κύριος λόγος που δίνουμε αυτή τη συνέντευξη είναι για να απευθυνθούμε στους ιδιωτικούς – και όχι μόνο- υπαλλήλους του Ηρακλείου με αισιοδοξία, να τους πούμε ότι υπάρχει κι άλλος δρόμος εκτός από το μνημόνιο και την ανεργία, ότι μπορούμε να δούμε καλύτερες μέρες για μας και τα παιδιά μας. Και αυτός ο δρόμος δεν είναι να κάνουμε υπομονή και να σφίξουμε κι άλλο το ζωνάρι αλλά να στηριχτούμε και να πιστέψουμε στις δυνάμεις μας γιατί εμείς είμαστε αυτοί που παράγουμε τον πλούτο που υπάρχει και είναι αμύθητος. Είναι ο δρόμος του συλλογικού οργανωμένου αγώνα μέσα από το ταξικό σωματείο μας- την ΕΙΥΗ-, μαζί με το ΠΑΜΕ με στόχο και συνθήματα την κρίση να την πληρώσουν αυτοί που τη δημιούργησαν: τραπεζίτες , εφοπλιστές, βιομήχανοι, ντόπιοι και ξένοι - και όχι οι εργαζόμενοι.
Τα στοιχεία για την ανεργία που είδαν το φως της δημοσιότητας τους τελευταίους μήνες για την Κρήτη αλλά και για το Ηράκλειο είναι πραγματικά τραγικά: σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΟΑΕΔ η Κρήτη είναι μια από τις περιφέρειες που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση ανεργίας που φαίνεται να αγγίζει το 2,15 %. Επίσης με βάση δημοσιεύματα του τοπικού τύπου που στηρίζονται σε ανεπίσημη πηγή - αφού εδώ ο ΟΑΕΔ δεν δίνει στοιχεία- σε ημερήσια βάση μόνο στην πόλη του Ηρακλείου απογράφονται για επιδότηση ανεργίας περί τα 50 έως 60 άτομα, τα οποία χάνουν τη δουλειά τους. Πρόκειται κυρίως για νέους, γυναίκες και άνδρες, που απολύονται για να πάρουν το πενιχρό επίδομα του ΟΑΕΔ των 454 ευρώ από 5 έως 12 μήνες. Σήμερα πάνω από 20,000 άτομα είναι επιδοτούμενα σε Ηράκλειο (πόλη) και Αλικαρνασσό, ενώ υπολογίζεται ότι περισσότερα από 15,000 άτομα που διανύουν κυρίως την τρίτη δεκαετία της ζωή τους είναι άνεργα και δεν έχουν απογραφεί από τις υπηρεσίες του Οργανισμού για να βγάλουν κάρτα ανεργίας. Σύμφωνα πάντα με αυτά τα στοιχεία, τη μεγαλύτερη μάζα απολυμένων έχουμε κυρίως σε εμποροϋπαλλήλους, μετά ακολουθούν οι απολύσεις από μικρομεσαίες επιχειρήσεις, επίσης απώλεια πολλών θέσεων εργασίας έχουμε σε σερβιτόρους και ακολούθως σε εργάτες οικοδομών.
Αυτά όμως που δεν καταγράφονται σε καταλόγους και σε στοιχεία είναι το τσουνάμι ανατροπών στις εργασιακές σχέσεις που έφεραν οι αντεργατικοί νόμοι της κυβέρνησης και της τρόικας, νόμοι που για χρόνια είχαν στα συρτάρια τους οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αλλά δεν τολμούσαν να εφαρμόσουν. Νόμοι που ήταν οδηγίες και αποφάσεις της ΕΕ πολύ πριν το ξέσπασμα της κρίσης, υπέρ του κεφαλαίου και κατά των δικαιωμάτων που είχαν κατακτήσει οι εργαζόμενοι με αγώνες από το 1950 και μετά. Νόμοι που τώρα βρήκαν αφορμή και πρόσχημα με την «πτώχευση» να περάσουν παρά τις μεγάλες αντιδράσεις των εργαζομένων όλο το προηγούμενο διάστημα.
Συγκεκριμένα:
- Η πολυεθνική LIDDLEαπέλυσε δυο γυναίκες με παιδιά στις Μοίρες και ετοιμάζεται και για άλλες απολύσεις. Μάλιστα η συγκεκριμένη επιχείρηση «ειδικεύεται» στις απολύσεις μανάδων σε όλη τη χώρα. Με παρέμβαση μας, σε συνεννόηση με το επιχειρησιακό σωματείο, σταμάτησε η προσπάθεια να τεθούν σε άδεια άνευ αποδοχών όλοι οι εργαζόμενοι στο νομό την περίοδο της απεργίας των μεταφορέων.
- Η αλυσίδα σούπερ μάρκετ «Ατλάντικ» που δήλωσε πτώχευση, αλλά ένα κομμάτι της εξαγοράστηκε από άλλον επενδυτή, πέταξε στο δρόμο δεκάδες εργαζόμενους σε όλη τη χώρα και μια εδώ στο Ηράκλειο. Το σωματείο μας παρενέβη στην Επιθεώρηση Εργασίας
- η μεγάλη αλυσίδα λιανεμπορίου «ΦΩΚΑΣ» στο Ηράκλειο τον Αύγουστο απέλυσε δυο γυναίκες με παιδιά και στόχο έχει 120 απολύσεις σε όλη τη χώρα. Η εταιρεία αυτή κατά τα έτη 2002-2007 σχεδόν τριπλασίασε τα κέρδη της! Το σωματείο μας ολόκληρο τον Αύγουστο- Σεπτέμβρη έδωσε με συντονισμένη πανελλαδική δράση πραγματική μάχη για να παρθούν πίσω οι απολύσεις που κατέληξε στη δικαίωση των απολυμένων από τη Επιθεώρηση Εργασίας.
- Στην «ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ » πανελλαδικά αλλά και στο Ηράκλειο επιβλήθηκε αλλαγή συμβάσεων από 8ωρο σε 7ωρο -με 12% μείωση αποδοχών- και σε 4ωρο. Συνεχείς παρεμβάσεις μας διατηρούν την μόνη ίσως και πανελλαδικά 8ωρη εργαζόμενη!
- Στον «Κωτσόβολο»- μέλος του ευρωπαϊκού ομίλου DSGi έγινε μια απόλυση στο Ηράκλειο ενώ παρά τις παρεμβάσεις μας εξακολουθεί παράνομα να απασχολεί με σπαστό ωράριο τους εργαζόμενους.
- Σε τοπικό επίπεδο η εταιρεία «ΣΑΒΟΪΔΑΚΗΣ» προχώρησε στην κατάργηση του ρεπώ και την εφαρμογή απλήρωτου 6ημερου γεγονός που εξώθησε πολλούς εργαζόμενους σε παραίτηση αλλά και σε απολύσεις για αυτούς που δεν δέχτηκαν αυτή την παράνομη αλλαγή. Μάλιστα πριν από δυο βδομάδες σχεδόν, απολύθηκαν 7 εργαζόμενοι από την παραγωγή στο εργοστάσιο της ΒΙΠΕ και 4 από κατάστημα. Το σωματείο μας έχει παρέμβει πολλές φορές στη Επιθεώρηση (3 και τις προηγούμενες ημέρες σε 4η) και διοργάνωσε με επιτυχία την περιφρούρηση απεργίας στην παραγωγή με αίτημα να μην αλλάξουν οι εργασιακές σχέσεις – όχι στις απολύσεις.
- η εταιρεία εμπορίας αυτοκινήτων «ΝΙΒΑΛ» από την αρχή του χρόνου έχει απολύσει το μισό προσωπικό της και τώρα λέει στους εναπομείναντες ότι ή θα δεχτούν αλλαγή συμβάσεων ή θα πάνε στο σπίτι τους. Παρεμβάσεις με περιοδείες και συναντήσεις με τους εργαζόμενους έχουν πραγματοποιήσει κλιμάκια του σωματείου μας.
- στους συνεταιρισμούς ειδικά, που όλα τα προηγούμενα χρόνια αποτελούσαν αποκούμπι της λεγόμενης «τοπικής οικονομίας» η κατάσταση δεν είναι καλύτερη: ο συνεταιρισμός «Ραδιοταξί Ηρακλείου» έδωσε προειδοποιητική απόλυση σε μια εργαζόμενη ενώ απειλεί με απόλυση και τις υπόλοιπες 4 τηλεφωνήτριες που εργάζονται εκεί από 10-17 χρόνια ώστε να πάρει πιο «μικρές και φτηνές». Το σωματείο μας παραβρέθηκε στην εργατική διαφορά που έγινε και το επόμενο διάστημα θα κλιμακώσουμε την δράση μας ώστε να παρθεί πίσω η απόλυση και να μην γίνουν άλλες. Η «Ηλεκτροσυνεταιρική» απέλυσε δυο εργαζομένους, και άλλαξε τις συμβάσεις στο νέο κατάστημα (Κόμβος Κατσαμπά) από 8ωρο σε 6ωρο με 20% μείωση αποδοχών. Το σωματείο μας προχώρησε σε κινητοποιήσεις έξω από τα καταστήματα. Στον «ΣΕΥΦΑΝΗ» η διοίκηση απείλησε με 5 απολύσεις – και μάλιστα με κλήρωση- αν δεν δεχτούν οι εργαζόμενοι να δουλεύουν 1 μήνα το χρόνο χωρίς να πληρώνονται. Η άμεση παρέμβαση μας απέτρεψε προς το παρόν αυτά τα ενδεχόμενα.
- Η Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Τυμπακίου στο πρόγραμμα «Δημιουργική Απασχόληση» των παιδιών, έχει 3 υπαλλήλους απλήρωτες εδώ και 18 μήνες! Με παρέμβαση μας το θέμα βρίσκεται στην Επιθεώρηση Εργασίας όπου θα γίνει συνάντηση την επόμενη Δευτέρα και αν δεν πληρωθούν οι εργαζόμενες θα προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας.
- Τέλος στη ΒΙΠΕΗ οργιάζουν οι απολύσεις αλλά και όσοι δουλεύουν ακόμα, συνεχώς βρίσκονται στην ανασφάλεια και στο άγχος της ανεργίας. Εργοστάσια έχουν κλείσει ενώ άλλα όπως η «Μέγκα Πλαστ»- που επισκέφτηκε τις προάλλες ο Χρυσοχοίδης - βγάζουν κάθε τρείς και λίγο τους εργαζόμενους σε διαθεσιμότητα. Άλλα όπως ο «Καράτζης» αφού επιδοτήθηκαν με ζεστό κρατικό χρήμα κλείνουν σιγά σιγά την παραγωγή και τη μεταφέρει στη Γερμανία και την Αμερική
- ΜΕΤΡΑ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ
Για να αντιμετωπίσουμε όμως και την ανεργία στον κλάδο μας ιδρύσαμε αρχές Σεπτέμβρη «επιτροπή ανέργων» του σωματείου μας με ξεχωριστό πλαίσιο αιτημάτων για την ανακούφιση των ανέργων και των οικογενειών τους, χωρίς να τους διαχωρίσουμε από τους συναδέλφους μας που εργάζονται. Διεκδικούμε:
  • Επίδομα ανεργίας στο 80% του κατώτερου μισθού (1.400 ευρώ) για όλη την περίοδο της ανεργίας.
  • Εκτακτη οικονομική ενίσχυση 1.000 ευρώ για όλους τους ανέργους.
  • Να παγώσουν τώρα όλα τα δάνεια των ανέργων.
  • Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Να μη διακόπτονται οι παροχές σε ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ.
  • Αναγνώριση του διαστήματος της ανεργίας ως συντάξιμου χρόνου.
  • Μαζικές προσλήψεις σε Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία.
  • Αμεση μείωση του ωραρίου εργασίας.
  • Αμεση καταγραφή και επιδότηση χωρίς όρους των νέων που βγαίνουν στην παραγωγή.
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους
Ήδη με πρωτοβουλία της επιτροπής και την παρουσία του ΔΣ του σωματείου μας και άλλων συναδέλφων πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΕΗ ΑΕ που πετύχαμε την επανασύνδεση ρεύματος σε άνεργη συναδέλφισσα που της είχαν κόψει το ρεύμα.

Καλούμε λοιπόν κάθε συνάδελφο απολυμένο και μη, να στρατευτεί στο κοινό μέτωπο με το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΕΒΕ και την ΠΑΣΥ, κόντρα και στις συμβιβασμένες πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ και του ΕΚΗ που κυρύσουν από τώρα απεργία για τις 15 Δεκέμβρη, σε 2 μήνες! Τόσο αγωνιστές είναι!
Ακόμα θυμίζουμε ότι στις 7 Νοέμβρη οι εργαζόμενοι έχουν ένα όπλο στα χέρια τους. Μπορούν να μαυρίσουν τους εκπροσώπους του κεφαλαίου που και στο νομό μας εφαρμόζουν τις αντεργατικές πολιτικές και πλαισιώνουν τα ψηφοδέλτια που ανοιχτά η συγκαλυμένα στηρίζονται από ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ. Μπορούν να δείξουν την αντίθεση τους στον «Καλλικράτη» που θα ρίξει ακόμα μεγαλύτερα βάρη στις πλάτες τους με νέους φόρους και οικονομικά βάρη ειδικά για την Υγεία και την Παιδεία. Είναι οι πρώτες εκλογές μετά την εφαρμογή του μνημονίου και είναι ευκαιρία να δείξουν την αντίθεση τους σε όλα τα παραπάνω, όχι με την αποχή και την αδιαφορία αλλά αντίθετα με τη συμμετοχή και τη διαμαρτυρία.
Στηρίζουμε και εμείς τα ψηφοδέλτια της «Λαίκής Συσπείρωσης»- στους 7 από τους 8 νέους δήμους και στην Περιφέρεια-στα οποία συμμετέχουν συνάδελφοι και μέλη του ΔΣ του σωματείου μας। Στηρίζουμε τα ψηφοδέλτια των εργαζομένων, των μικρών και αυτοπασχολούμενων ΕΒΕ, των φτωχών αγροτών κόντρα στα μονοπώλια, το ξένο και το ντόπιο κεφάλαιο, για να ανοίξει την επόμενη μέρα μια νέα σελίδα στους εργατικούς και λαικούς αγώνες.
www.2810.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου