...'Η θα βγούμε στους δρόμους ή θα μας πετάξουν στο δρόμο...

Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2010

Στα πρόθυρα εμπορικού πολέμου οι G-20

Η Ουάσιγκτον ζητά δέσμευση των G-20 με συγκεκριμένους στόχους για τα ισοζύγια τρεχουσών συναλλαγών.

Ξεκίνησαν νωρίτερα σήμερα στην Νότιο Κορέα οι συνομιλίες των υπουργών οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών των G20 με επίκεντρο τον επαπειλούμενο εμπορικό πόλεμο στον οποίο μπορεί να οδηγήσει το κλίμα των αναγνωστικών υποτιμήσεων το οποίο έχει ενσκήψει στις αγορές.

Καθώς οι μεγάλες οικονομίες του πλανήτη επιχειρούν να τονώσουν την ανταγωνιστικότητα τους και να αυξήσουν τις εξαγωγές τους οδηγούν χαμηλότερα τις ισοτιμίες των νομισμάτων τους. Η κίνα που διατηρεί συνδεδεμένο το νόμισμα της σε στενό εύρος διακύμανσης με την ισοτιμία του δολαρίου κατηγορείται ότι δεν αφήνει να ανατιμηθεί αρκετά γρήγορα το γουάν επιδοτώντας έτσι τις εξαγωγές της .

Η πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι και την οποία προωθεί ο αμερικανός υπουργός Timothy Geithner μιλά για δέσμευση των μελών των G-20 με συγκεκριμένους στόχους για τα ισοζύγια τρεχουσών συναλλαγών τους . Κάτι που σημαίνει περιορισμούς πολλών εμπορικών πλεονασμάτων που έχουν πολλές αναδυόμενες χώρες.

Οι συζητήσεις είναι εντονότατες και η πρόταση Geithner θέλει την επιβολή στόχων-πλαφόν ως ποσοστών επί του ΑΕΠ κάτω των οποίων των οποίων θα πρέπει να κινούνται τα εμπορικά πλεονάσματα. Η πρόταση έχει χωρίσει σε δύο στρατόπεδα τους G20. Από τη μία πλευρά είναι οι αναδυόμενες οικονομίες και από την άλλη οι ανεπτυγμένες. Οι πρώτοι ζητούν την επιβολή αυτών των στόχων και οι δεύτεροι το αποκαλούν προστατευτισμό.

Η Ουάσιγκτον το τελευταίο διάστημα, κατά το οποίο μαίνεται ο πόλεμος των νομισμάτων, όπως έχει γίνει γνωστή η αντιπαράθεση αυτή, έχει κάνει λόγο για αποφυγή “επιδίωξης ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων με την υποτίμηση των νομισμάτων ή την αποτροπή της ομαλής ανατίμησής τους» και ζητά «διαρθρωτικές δημοσιονομικές και συναλλαγματικές πολιτικές με στόχο την τόνωση της εγχώριας ζήτησης. Επιπλέον καλεί για σημαντικά υποτιμημένα νομίσματα τα οποία πρέπει να ανατιμηθούν πλήρως προς την ορθή τους αποτίμηση σε εύλογο χρόνο.

Οι ΗΠΑ και η Κίνα βρίσκονται στο επίκεντρο του πολέμου αυτού και οι αποφάσεις τους θα κρίνουν την συνέχεια.

www.i-reporter.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου