...'Η θα βγούμε στους δρόμους ή θα μας πετάξουν στο δρόμο...

Δευτέρα, 15 Νοεμβρίου 2010

Την κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων ζητά η τρόικα


Στη δεύτερη ημέρα της επίσκεψης τους, την Τρίτη (16/11) οι ελεγκτές της τρόικας θα ζητήσουν για ακόμη μια φορά την κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων από την υπουργό Εργασίας, Λούκα Κατσέλη, η οποία όμως θεωρεί ότι είναι απαραίτητες, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα πως η αγορά θα πρέπει να είναι πιο ευέλικτη.

Μετά τα νέα μέτρα που ζήτησαν από τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου τη Δευτέρα (15/11), οι ελεγκτές αναμένεται να συναντηθούν με την κυρία Κατσέλη, ζητώντας την απόκλιση από την Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, αλλά και τη δυνατότητα να δίδονται μισθοί κατώτεροι από τις κλαδικές συμβάσεις.

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν εκφράσει ήδη την πρόθεσή τους να αντιδράσουν ιδιαίτερα στο θέμα των επιχειρησιακών συμβάσεων.

Η ΓΣΕΕ έχει διαμηνύσει ότι δεν θα δεχθεί καταστρατήγηση των κλαδικών συμβάσεων και της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας και έχει ζητήσει από το υπουργείο Εργασίας να οχυρώσει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο που προβλέπει την λειτουργία των συλλογικών συμβάσεων και την προστασία και την κάλυψη των εργαζόμενων από την ευνοϊκότερη σύμβαση.

Σε σημερινή ανακοίνωση της εξάλλου η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ) προειδοποιεί, πως ενδεχόμενη κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων κατ' εντολή της τρόικας "θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου". Οι επιθεωρητές από την πλευρά τους πιέζουν για αυστηρή και χωρίς "εκπτώσεις" εφαρμογή των όρων του μνημονίου και τα περιθώρια ελιγμών της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας περιορίζονται.

Τα αποτελέσματα των δύσκολων αυτών ισορροπιών θα αποτυπωθούν στο νέο εργασιακό νόμο ο οποίος θα παρουσιαστεί ως τα τέλη Νοεμβρίου και θα ρυθμίζει μία σειρά θεμάτων που θέτει το επικαιροποιημένο μνημόνιο.

Εκεί, σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις της κ. Λούκας Κατσέλη στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, προβλέπονται ρυθμίσεις οι οποίες οδηγούν σε "στη μέγιστη δυνατή συναίνεση μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και σε συλλογικές συμβάσεις με ευελιξία προς τον εργοδότη χωρίς να καταπατούνται εργασιακά δικαιώματα" και αποσκοπούν στο "να διασφαλίζονται και να διατηρούνται οι θέσεις εργασίας στις επιχειρήσεις για ένα χρονικό διάστημα, δίνοντάς τους μία μεγαλύτερη ευελιξία διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού, χωρίς όμως να κάνουμε την αγορά εργασίας μια εργασιακή ζούγκλα".

cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου