...'Η θα βγούμε στους δρόμους ή θα μας πετάξουν στο δρόμο...

Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

«Παράθυρο» για αποδυνάμωση των κλαδικών συμβάσεων εργασίας

Οι επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας θα μπορούν να υπερισχύσουν της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης και των κλαδικών συμβάσεων κατ' εξαίρεση ή σε ειδικές περιπτώσεις, δήλωσε σήμερα η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη. Ανακοίνωσε ότι έως το τέλος του έτους, θα ενεργοποιηθεί πρόγραμμα για την επιδότηση των ανέργων με 1.000 ευρώ προκειμένου να επιμορφωθούν.

Το πρόγραμμα επιδότησης των ανέργων αναμένεται να ενεργοποιηθεί έως το τέλος του χρόνου. Το υπουργείο Εργασίας, αναμένεται να παρουσιάσει άλλα τρία προγράμματα με στόχο την απορρόφηση των ανέργων και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας.

Συνταξιούχοι των 200.000 ευρώ εισέπρατταν ΕΚΑΣ
Τον εντοπισμό 32 συνταξιούχων οι οποίοι ενώ είχαν πραγματικά εισοδήματα άνω των 200.000 ευρώ, εισέπρατταν ΕΚΑΣ, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης. Για να εξαλειφθεί το φαινόμενο, θα απαιτηθεί τροποποίηση του νόμου. Κι αυτό διότι με το ισχύον σύστημα, δεν λαμβάνονται υπόψη τα εισοδήματα από τόκους, μερίσματα κλπ, προκειμένου να εξεταστεί αν πληρούνται ή όχι τα εισοδηματικά κριτήρια χορήγησης του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης.


ΓΣΕΕ: Προκλητικές και απαράδεκτες οι δηλώσεις Κατσέλη
Προκλητικές και απαράδεκτες χαρακτήρισε η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος τις δηλώσεις της υπουργού Εργασίας για τις Συλλογικές Συμβάσεις.
"Αντί η κα Κατσέλη να περιορίσει και να αμφισβητήσει την πίεση των εργοδοτών να αποδομήσουν το πλέγμα των συλλογικών συμβάσεων έκανε ακριβώς το αντίθετο εκπέμποντας λάθος μηνύματα.", αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ.
Καλεί δε την υπουργό Εργασίας, "να εγκαταλείψει εδώ και τώρα τις έμμεσες προτροπές προς τους εργοδότες και να κάνει αυτό που οφείλει. Να οχυρώσει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο (N 1876/90) που προβλέπει την λειτουργία των συλλογικών συμβάσεων και την προστασία και την κάλυψη των εργαζόμενων από την ευνοϊκότερη σύμβαση".
"Η ΓΣΕΕ δεν θα δεχθεί καμιά καταστρατήγηση των κλαδικών συμβάσεων και της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας. Η συνομοσπονδία έχει καταγγείλει από την πρώτη στιγμή την επαίσχυντη συμφωνία του μνημονίου και απαιτεί να ακυρωθεί νομοθετικά η πρόβλεψη του επικαιροποιημένου μνημονίου για δυνατότητα υπερίσχυσης των επιχειρησιακών συμβάσεων από τις κλαδικές συμβάσεις. Ταυτόχρονα απαιτούμε την επέκταση εφαρμογής των κλαδικών ΣΣΕ και την κύρωση με Νόμο της ΕΓΣΣΕ", προσθέτει η ΓΣΕΕ.
Με αφορμή την ανακοίνωση της ΓΣΕΕ το υπουργείο Εργασίας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει τα εξής:
"Η ανακοίνωση τύπου της ΓΣΕΕ αναφορικά με την τοποθέτηση της Υπουργού Εργασίας σχετικά με την ισχύ των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας προκαλεί έκπληξη και απορία καθώς διαστρεβλώνει πλήρως το περιεχόμενο της άτυπης ενημέρωσης προς τους διαπιστευμένους συντάκτες. Η υπουργός διευκρίνισε ότι:

Πρώτον, η θέση του Υπουργείου είναι υπέρ της σύναψης συλλογικών συμβάσεων που διασφαλίζουν τον υγιή ανταγωνισμό και την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς καθώς και αποτρέπουν την «εργασιακή ζούγκλα».
Δεύτερον, βρίσκεται σε εξέλιξη διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους για την προώθηση ρύθμισης που αφορά στην εφαρμογή διατάξεων αναφορικά με τις ΣΣΕ, σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 7 του Ν 3845/10.
Τρίτον, το υπουργείο δεν παρεμβαίνει στις συλλογικές συμβάσεις που έχουν υπογραφεί ανάμεσα στους κοινωνικούς εταίρους και ο έλεγχος νομιμότητας των συμβάσεων ασκείται από τη Δικαιοσύνη."

enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου