...'Η θα βγούμε στους δρόμους ή θα μας πετάξουν στο δρόμο...

Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Ιστορία και πώς πήρε το όνομα της η Mazda



Η Mazda πήρε το όνομά της από τον δημιουργό της Ζουζίρο Ματσούντα (Jujiro Matsuda), και την θεότητα Αχούρα Μάζντα (Ahura Mazda), θεότητα των αρχαίων πολιτισμών που αναπτύχθηκαν στη δυτική Ασία και εκπροσωπούσε τη σοφία, την ευστροφία και την αρμονία, έννοιες που αποτέλεσαν τα θεμέλια για την αυτοκινητοβιομηχανία Mazda.
Η εταιρεία έκανε την εμφάνιση της το 1920 με την ονομασία Toyo Cork Koyo Ltd. Στη συνέχεια μετονομάστηκε σε Toyo Koyo και τον Μάρτιο του 1931 κατασκεύασε το πρώτο τρίκυκλο όχημα, που αποτέλεσε την αφετηρία της ιστορίας της. Από την αρχή δόθηκε βαρύτητα στο τμήμα έρευνας και εξέλιξης (R&D), του οποίου κύριο μέλημα υπήρξε αντοχή των υλικών και οι νέοι τρόποι παραγωγής μετάλλων και έκχυσης. Έτσι, η Mazda, μια εξ ολοκλήρου Ιαπωνική εταιρεία, εφάρμοσε πρωτοποριακές για την εποχή τεχνικές, τις οποίες χρησιμοποίησε ως βάση για την εξέλιξή της τα επόμενα χρόνια.

Το 1997 καταχωρήθηκε το σύμβολο της Μazda, το οποίο εκφράζει την αφοσίωση της στη διαρκή ανάπτυξη και βελτίωση. Είναι μια συμβολική αναπαράσταση του M (από το Mazda) και δείχνει ότι η εταιρεία απλώνει τα φτερά της, ατενίζοντας το μέλλον και αγκαλιάζοντας τον καταναλωτή.
Η Mazda Motor Corporation (όπως είναι και το πλήρες όνομά της - MMC) συγκαταλέγεται ανάμεσα στους κορυφαίους κατασκευαστές αυτοκινήτων της Ιαπωνίας. Εδρεύει στην πόλη της Χιροσίμα, στην Δυτική Ιαπωνία. Οι εξαγωγές αυτοκινήτων της στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και στην Ευρώπη έχουν ξεκινήσει πριν από το 1960, ενώ οι εξαγωγές της αναλογούν στα 2/3 της συνολικής της παραγωγής.
Η εταιρεία, έχοντας δύο κύριες γραμμές παραγωγής στην Ιαπωνία, όπου και κατασκευάζονται τα περισσότερα μοντέλα, ανοίχτηκε και στο εξωτερικό δημιουργώντας άλλες 14 παραγωγικές μονάδες σε διάφορες χώρες. Το εργοστάσιο στην Χιροσίμα, όπου κατασκευάζονται τα μοντέλα Mazda2, Mazda5, MX-5, RX-8 και CX-7, είναι ένα από τα μεγαλύτερα του κόσμου με συνολική παραγωγή 480.000 μονάδων σε ετήσια βάση. Το δεύτερο εργοστάσιο της εταιρείας που βρίσκεται στην περιοχή Hofu, έχει αναλάβει την κατασκευή των μοντέλων Mazda3 και Mazda6, και το οποίο έχει παραγωγική δυνατότητα 410.000 μονάδων τον χρόνο. Οι υπόλοιπες μονάδες παραγωγής περιλαμβάνουν εργοστάσια στην Αμερική και στην Ταϊλάνδη σε συνεργασία με την Ford Motor Company, τον μεγαλύτερο μέτοχο της Mazda (κατέχοντας το 33,4% των μετοχών της μέχρι το 2008 οπου και πουλήθηκε το 20,4% από το οποίο το 6,87% επέστρεψε στην προκάτοχο εταιρεία).

O τρόπος λειτουργίας του περιστροφικού κινητήρα Wankel
Η Mazda διακρίνεται για την λαμπρή της ιστορία και τις μηχανολογικές καινοτομίες, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τον περιστροφικό κινητήρα (κινητήρας Βάνκελ). Καταφέρνοντας να δημιουργήσει έναν θρύλο μηχανικής και τεχνολογικής εξέλιξης, η Μazda υιοθέτησε τον περιστροφικό κινητήρα Βάνκελ (Wankel). Πολλές εταιρείες προσπάθησαν να μιμηθούν την κίνησή της και να υιοθετήσουν τον κινητήρα αυτόν, όμως μόνο η Mazda κατάφερε να τον εξελίξει από τα αρχικά του στάδια και να τον τοποθετήσει σε σπορ μοντέλα, πετυχαίνοντας έτσι την ευκολότερη αγορά τους από το ευρύ κοινό. Το πιο σύγχρονο παράδειγμα είναι το εξαιρετικά δημοφιλές Mazda RX-8, το οποίο διαθέτει τα δυναμικά χαρακτηριστικά και την σπορ αίσθηση των αυτοκινήτων Mazda.
Σήμερα η Mazda είναι ο μόνος κατασκευαστής στον κόσμο που κατασκευάζει ταυτόχρονα κινητήρες βενζίνης, πετρελαίου και περιστροφικούς κινητήρες εσωτερικής καύσης.
Οι ερευνητές της Mazda, θέλοντας να προστατέψουν το περιβάλλον, επινόησαν τρόπους ώστε να συνδυαστεί η αρμονία της φύσης με όλες τις επιχειρησιακές δραστηριότητες που αναπτύσσει η εταιρεία ανά τον κόσμο:
  • Από το 1990, έχει μειώσει κατά 55% τα απόβλητα που πηγαίνουν στα υλικά οδόστρωσης.
  • Από το 1996 έχει ολοκληρώσει το ποσοστό ανακύκλωσης κατά 91%.
  • Πάνω από το 75% των πλαστικών μερών, που χρησιμοποιεί, μπορεί να ανακυκλωθεί.
  • Τα υλικά τριβής, όπως οι φλάντζες και τα τακάκια φρένων, είναι χωρίς αμίαντο.
  • Δεν χρησιμοποιούνται καταστρεπτικά για το όζον υλικά, όπως η πολυουρεθάνη.
  • Πολλές από τις εγκαταστάσεις της έχουν περάσει την αυστηρή δοκιμή του ISO 14001 – γνωστή και ως Περιβαλλοντικός έλεγχος ISO.
Αυτό περιλαμβάνει όλες τις γραμμές παραγωγής στην Ιαπωνία και την Ταϊλάνδη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου