...'Η θα βγούμε στους δρόμους ή θα μας πετάξουν στο δρόμο...

Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ


Με θέμα τη βία ενάντια στις γυναίκες, συνεδρίασε χθες η Επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής, με αφορμή την 25η Νοέμβρη, Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψή της. Στη συνεδρίαση της Επιτροπής συμμετείχαν και έκαναν παρέμβαση φορείς του γυναικείου κινήματος. Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας με την παρέμβασή της στη συζήτηση, ανέδειξε την ταξική ουσία του φαινομένου της βίας, ιδιαίτερα στα πλαίσια της περιόδου που διανύουμε, μιας περιόδου βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης και αντιλαϊκής επίθεσης που θέτει στο στόχαστρο τις γυναίκες.
Η Βάσω Λυμπερόγιαννη, μέλος του Προεδρείου της ΟΓΕ, ανέδειξε τις ποικίλες μορφές βίας που υφίστανται οι γυναίκες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Αναφέρθηκε στην ανεργία και την απειλή της, στις απολύσεις στον ιδιωτικό αλλά και στο δημόσιο τομέα, που θύματα έχουν ακόμα και εγκύους, στα συμφωνητικά με τα οποία η εργοδοσία δεσμεύει τις εργαζόμενες να μη δημιουργήσουν οικογένεια, στη «μαύρη» ανασφάλιστη εργασία, στην εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης και την κατάργηση της πρόωρης συνταξιοδότησης των μητέρων με ανάπηρο ή ανήλικο παιδί.

Υπογράμμισε πως «αν δεν μπει στο προβληματισμό μας ολόκληρη η διάσταση του κοινωνικού φαινομένου της βίας, αν παραβλέψουμε το γεγονός ότι η βία κατά των γυναικών είναι μια μορφή φυλετικής καταπίεσης που είναι άρρηκτα δεμένη με την ταξική κοινωνία, τότε αποκρύπτουμε εσκεμμένα την ουσία του προβλήματος.
Αν προσπερνάμε το γεγονός ότι οι οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες μέσα σε μια ταξική κοινωνία, καθιστούν την γυναίκα β' κατηγορίας πολίτη, φτηνό και ευέλικτο εργατικό δυναμικό, δέσμια σε προσωπικές και οικογενειακές σχέσεις παθογόνες για την ίδια και τα παιδιά της, αφού δεν της εξασφαλίζει τους όρους κοινωνικής και οικονομικής ανεξαρτησίας και το επικεντρώνουμε μόνο στη φυλετική του διάσταση, λέμε την μισή αλήθεια με στόχο να κρύψουμε την ευθύνη του συστήματος».
Επισήμανε, τέλος, πως για την ΟΓΕ «μόνη αποτελεσματική λύση είναι οι γυναίκες να στηριχθούν στη δύναμή τους, να οργανωθούν, να παλέψουν μαζί με την κοινωνική συμμαχία που έχει δημιουργηθεί από το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΥ, την ΠΑΣΕΒΕ, το ΜΑΣ και την ΟΓΕ και να διεκδικήσουν τον άλλο δρόμο ανάπτυξης ο οποίος θα υπερασπίζεται κατακτήσεις και δικαιώματα, θα ικανοποιεί τις λαϊκές ανάγκες, θα ανοίξει το δρόμο για την ουσιαστική ισοτιμία και απελευθέρωσή των γυναικών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου