...'Η θα βγούμε στους δρόμους ή θα μας πετάξουν στο δρόμο...

Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

Προφυλακιστέος ο ιδρυτής της Wikileaks

Προφυλακιστέος κρίθηκε τελικά ο ιδρυτής του WikiLeaks, μετά την απόφαση βρετανικού δικαστηρίου να μην επιτρέψει την καταβολή χρηματικής εγγύησης. Ο Τζούλιαν Ασάνζ δήλωσε ενώπιον  του βρετανικού δικαστηρίου ότι θα παλέψει για την αποφυγή της έκδοσής του στη Σουηδία.

Παράλληλα, η εισαγγελέας που ερευνούσε τις κατηγορίες για βιασμό εις βάρος του Ασάνζ, διαβεβαίωσε ότι ο κατηγορούμενος δεν θα εκδοθεί στις ΗΠΑ.

"Δεν εξέδωσα ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης εις βάρος του για να εκδοθεί στις ΗΠΑ", δήλωσε η εισαγγελέας Μαριάν Νάι.

Ο Τζουλιάν Ασάνζ, συνελήφθη από τη βρετανική αστυνομία, κατ' εφαρμογή ευρωπαϊκού εντάλματος, που έχει εκδοθεί στο πλαίσιο ερευνών της σουηδικής Δικαιοσύνης.Στην ερώτηση εάν καταλαβαίνει ότι θα μπορούσε να συμφωνήσει με την έκδοσή του στη Σουηδία, ο Ασάνζ δήλωσε ότι καταλαβαίνει, αλλά ότι δεν συμφωνεί.

Ο ιδρυτής της Wikileaks, παρουσιάστηκε οικειοθελώς κατόπιν συνεννόησης, την Τρίτη (07/12), σε αστυνομικό τμήμα στο Λονδίνο και παραδόθηκε στη Σκότλαντ Γιαρντ, ενώ κατόπιν οδηγήθηκε σε βρετανικό δικαστήριο του Γουέστμίνστερ.
Ένας εκ των Βρετανών συνηγόρων του Ασάνζ, ο Μαρκ Στέφενς, δήλωσε κατά την άφιξή του στο δικαστήριο ότι, ο εντολέας του ''είναι καλά'' και πως η ανάκριση του από τη βρετανική αστυνομία ήταν ''πολύ εγκάρδια''.
Ο εκπρόσωπος του ιδρυτή της WikiLeaks δήλωσε ότι, η σύλληψη Ασάνζ αποτελεί επίθεση στην ελευθεροτυπία και δεν θα αποτρέψει το δικτυακό τόπο από τη δημοσιοποίηση νέου υλικού.
Εν τω μεταξύ, οι ελβετικές αρχές έκλεισαν το λογαριασμό του Ασάνζ, σε ελβετική τράπεζα.
Ο δικηγόρος του Ασάνζ, έχει δηλώσει ότι θα ασκήσει έφεση σε ενδεχόμενη απόφαση έκδοσης του πελάτη του, ανησυχώντας για πιθανή έκδοση στις ΗΠΑ εάν παραδοθεί στη σουηδική αστυνομία, και επισημαίνοντας τις ''εχθρικές δηλώσεις που προέρχονται από τις ΗΠΑ''.
Οι ΗΠΑ απειλούν τον Τζούλιαν Άσαντζ με δίωξη, σε απάντηση για τη σταδιακή δημοσίευση από τη WikiLeaks, 250.000 αμερικανικών διπλωματικών τηλεγραφημάτων, χωρίς ωστόσο να έχει βρεθεί μέχρι στιγμής αποδεκτή διατύπωση κατηγορητηρίου, ή νομική βάση για τη σύλληψή του.
Η WikiLeaks τόνισε πως θα συνεχίσει να δημοσιοποιεί τα απόρρητα έγγραφα της αμερικανικής διπλωματίας παρά τη σύλληψη στο Λονδίνο του ιδρυτή της.
''Οι σημερινές πράξεις κατά του αρχισυντάκτη μας Τζούλιαν Άσαντζ δεν πρόκειται να πλήξουν την εργασία μας, θα δημοσιεύσουμε ακόμη περισσότερα τηλεγραφήματα απόψε όπως κάνουμε κανονικά'' τονίζεται σε ανακοινωθέν του ο ιστότοπος στον λογαριασμό του στο Twitter.
Παράλληλα, η MasterCard International και η Visa διέκοψαν κάθε έμβασμα, που προορίζεται για τη WikiLeaks.
Εκπρόσωπος της MasterCard δικαιολόγησε την απόφαση, επικαλούμενος την παράνομη φύση της δραστηριότητας της WikiLeaks, τονίζοντας πως ''οι κανονισμοί της MasterCard απαγορεύουν στους πελάτες της να συμμετέχουν, να διευκολύνουν, έμμεσα, ή άμεσα, κάθε παράνομη δραστηριότητα''.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου