...'Η θα βγούμε στους δρόμους ή θα μας πετάξουν στο δρόμο...

Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

Wikileaks στην Αστυνομία Ρεθύμνου!


Μια αστυνομική επιχείρηση στον Μυλοπόταμο που αναβλήθηκε και πραγματοποιήθηκε τελικά λίγες ημέρες... αργότερα, με τον «εκτοπισμό» μέχρι και υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ. στο Ρέθυμνο έχει προκαλέσει προβληματισμό τύπου… «wikileaks» στο εσωτερικό της τοπικής Ελληνικής Αστυνομίας.

Ένα πρόβλημα, που στο παρελθόν δυστυχώς δεν ήταν άγνωστο, αυτό της διαρροής πληροφοριών προς πολίτες στους οποίους αναμενόταν να γίνει αστυνομικός έλεγχος, έχει φέρει τα πάνω – κάτω και έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις.


Ο λόγος για την αστυνομική επιχείρηση, που είχε προγραμματιστεί αρχικά για τη Δευτέρα 29 Νοεμβρίου στα Αγγελιανά για το γνωστό θέμα με τους κτηνοτρόφους της περιοχής, όμως δύο μέρες νωρίτερα διαπιστώθηκε ότι ο επικείμενος έλεγχος ήταν ευρέως γνωστός. Τελικά, η επιχείρηση δεν έγινε, αλλά αντίθετα πραγματοποιήθηκε λίγες ημέρες αργότερα, με τη συμμετοχή κυρίως αστυνομικών δυνάμεων, της ΟΑΕ και του ΤΑΕ από τον νομό Ηρακλείου….


Από τη μία η διαρροή και από την άλλη η ουσιαστική ανάμειξη αστυνομικών υπηρεσιών εκτός Ρεθύμνου έχουν προκαλέσει «τεταμένο» κλίμα εντός της Αστυνομικής Διεύθυνσης, με τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., σύμφωνα με τις πληροφορίες, να έχουν διιστάμενες απόψεις για την τελική έκβαση της υπόθεσης.


Για την ιστορία, η επιχείρηση είχε σχεδιαστεί να γίνει με μεγάλη προσοχή τη Δευτέρα 29 Νοεμβρίου. Ωστόσο, φαίνεται ότι νωρίτερα κάποιοι – από το εσωτερικό της ΕΛ.ΑΣ. – «μίλησαν», γεγονός που έκανε τους ανθρώπους στους οποίους θα γινόταν ο έλεγχος να είναι προετοιμασμένοι.


Η διαρροή έγινε γνωστή στους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., οι οποίοι αποφάσισαν ότι πλέον έπρεπε ο σχεδιασμός να αλλάξει. Σε νέα σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε ο αστυνομικός Διευθυντής Ρεθύμνου, Μανώλης Παραβολιδάκης, αλλά και ο Γενικός Αστυνομικός Επιθεωρητής Κρήτης, Φώτης Γεωργόπουλος εισηγήθηκαν η νέα επιχείρηση να σχεδιαστεί και να εκτελεστεί από δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. από το Ηράκλειο, προοπτική με την οποία φέρονται να διαφώνησαν κάποιοι τοπικοί αξιωματικοί.


Εντέλει, η επιχείρηση εκτελέστηκε από δυνάμεις της ΟΑΕ από το Ηράκλειο και του ΤΑΕ του γειτονικού νομού και ολοκληρώθηκε με την προσαγωγή κάποιων κτηνοτρόφων για πλημμεληματικού χαρακτήρα κατηγορίες σε σχέση με τα ποίμνιά τους.


Το σαφές ερώτημα που προκύπτει είναι πως δεν είναι δυνατόν για τον επικεφαλής της Α.Δ. Ρεθύμνου να μην καταφέρνει να ελέγξει το πρόβλημα της διαρροής των πληροφοριών και τελικά ο ίδιος να «ακυρώνει» τη δουλειά που γίνεται από τις υπηρεσίες της διεύθυνσης της οποίας προΐσταται, ζητώντας τη συνδρομή δυνάμεων από το Ηράκλειο. Είναι, δε, απορίας άξιο εάν η Α.Δ. Ρεθύμνου εξάντλησε όλα τα περιθώρια εκτέλεσης της επιχείρησης από τις τοπικές αστυνομικές δυνάμεις πριν αποφασίσει να αποταθεί στις υπηρεσίες του Ηρακλείου.


Και εντέλει, ο Αστυνομικός Διευθυντής τι προτίθεται να πράξει, ώστε να διασφαλίσει ότι στο μέλλον δεν πρόκειται να υπάρξουν ανάλογα φαινόμενα διαρροών εντός της τοπικής ΕΛ.ΑΣ.;


Μέσα σε όλο αυτό το σκηνικό, ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ρεθύμνου, Γιάννης Κουνδουράκης, ζητά την αποκάλυψη του «επίορκου» του σώματος, που φρόντισε για τη διαρροή της πληροφορίας που γνώριζαν ολίγοι και μάλιστα προτείνει μέχρι και την ανάμειξη της υπηρεσίας εσωτερικών υποθέσεων!


Μάλιστα, ο κ. Κουνδουράκης εξαπέλυσε δριμεία επίθεση, κάνοντας λόγο για «επίορκο που κυκλοφορεί ανάμεσα μας» και υποστήριξε ότι στους κόλπους των αστυνομικών επικρατεί «οργή, θυμός και αγανάκτηση».


«Σας μεταφέρω», είπε, «την οργή, τον θυμό και την αγανάκτηση των συναδέλφων μου για το θλιβερό αυτό γεγονός: για το ότι κάποιος επίορκος, ένας που κυκλοφορεί ανάμεσά μας έσπευσε να διαρρεύσει μία σχεδιαζόμενη επιχείρηση, να την ακυρώσει αυτή καθεαυτή και το κυριότερο να θέσει σε κίνδυνο τις ζωές των συναδέλφων μας που θα συμμετείχαν σε αυτήν. Είμαστε όλοι εξοργισμένοι γιατί κάποιοι δεν διδάχτηκαν από τα διδάγματα των καιρών και δεν έμαθαν από τα παθήματά μας.


Ζητούμε την αποκάλυψη του επίορκου με κάθε κόστος και κάθε τίμημα. Ζητούμε να ενημερωθεί το Τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων και αν χρειαστεί να γίνει ακόμα και άρση του τηλεφωνικού απορρήτου. Δεν μπορεί και δεν δικαιούται ένας να ακυρώσει τη μεγάλη προσπάθεια που κάνουν οι συνάδελφοι μας καθημερινά βάζοντας τη ζωή τους σε κίνδυνο για να εμπεδώσουμε το αίσθημα ασφαλειας στους κατοίκους. Αυτό δεν θα το επιτρέψουμε με κανένα τρόπο. Θέλω επίσης να σας πω ότι το τελευταίο διάστημα η Α.Δ. Ρεθύμνου έχει σχεδιάσει και έχει εκτελέσει δεκάδες επιχειρήσεις με πολύ θετικά αποτελέσματα, με ακρίβεια και με ευστοχία».


Ο κ. Κουνδουράκης υποστήριξε, ερωτηθείς σχετικά, ότι δεν γνωρίζει τα κίνητρα κάποιου που διαρρέει τέτοιου είδους πληροφορίες στους ενδιαφερόμενους, λέγοντας: «Δεν τα γνωρίζω τα κίνητρα και δεν μπορώ να υποθέσω και κάτι. Για μένα το κίνητρο είναι η αθλιότητα και μόνο».


Ο ίδιος κατέληξε: «Εμείς είμαστε σίγουροι ότι η υπόθεση ξεκίνησε από λίγους. Αυτοί που γνώριζαν ήταν πολύ λίγοι. Θεωρώ ότι η Α.Δ. Ρεθύμνου και η υπηρεσία θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να αποκαλυφθεί ο δράστης αυτής της θλιβερής ιστορίας. Και τότε, να είστε βέβαιοι, για να ζητήσουμε την κεφαλή του επί πίνακι».


Πάντως, στις χθεσινές του δηλώσεις ο κ। Κουνδουράκης δεν έκανε λόγο για αξιωματικό ή αστυνομικό, προφανώς μη θέλοντας να προσδιορίσει ποιος θα μπορούσε να είναι ο δράστης της διαρροής.

πηγη: Ρουφιάνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου