...'Η θα βγούμε στους δρόμους ή θα μας πετάξουν στο δρόμο...

Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

Έφυγε από την Κροατία ο πρώην πρωθυπουργός Ίβο Σαναντέρ που εμπλέκεται σε σκάνδαλο


Εγκατέλειψε την Κροατία ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας, Ίβο Σαναντέρ, ο οποίος βρίσκεται υπό έρευνα για υπόθεση διαφθοράς. Υπέρ της άρσης της ασυλίας του Ίβο Σαναντέρ ψήφισε το απόγευμα της Πέμπτης το Κοινοβούλιο της χώρας, ανοίγοντας το δρόμο για πιθανή σύλληψη του πρώην πρωθυπουργού.

Ο Ίβο Σαναντέρ βγήκε από τη χώρα και πέρασε στην Σλοβενία από τη διάβαση Μπρεγκάνα, δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας, Κρούνοσλαβ Μπορόβετς.

Η αστυνομία «δεν είχε καμία νόμιμη βάση» να τον σταματήσει, μιας και δεν διέθετε ένταλμα σύλληψης, είπε.

Ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός της Κροατίας δήλωσε στην εφημερίδα Vecernji List ότι έφυγε σε «προκαθορισμένο επαγγελματικό ταξίδι» και πρόσθεσε ότι θα λάβει σοβαρά υπόψη του την κλήση του εισαγγελέα.


Ο Ίβο Σαναντέρ έφυγε από τη χώρα μετά από την κατάθεση στην Κροατική Βουλή, αιτήματος από το γραφείο του γενικού εισαγγελέα να αρθεί η ασυλία του, ως ανεξάρτητου μέλους του Κοινοβουλίου.

Το απόγευμα της Πέμπτης, η Βουλή της Κροατίας έκανε δεκτό αίτημα για την άρση της βουλευτικής ασυλίας του πρώην πρωθυπουργού.

Το περιεχόμενό του δεν έχει μέχρι στιγμής δημοσιοποιηθεί, καθώς πρόκειται για απόρρητο έγγραφο, ωστόσο τα ΜΜΕ στην Κροατία μεταδίδουν ότι ο Σαναντέρ θεωρείται ύποπτος για κατάχρηση εξουσίας στο σκάνδαλο Fimi Media.

Το όνομα του Ίβο Σαναντέρ, εδώ και μήνες αναφέρεται σε αρκετά σκάνδαλα, και σύμφωνα με τα κροατικά ΜΜΕ, μάρτυρες και ύποπτοι που κατέθεσαν στην υπηρεσία καταπολέμησης της διαφθοράς (USKOK) τον υπέδειξαν ως εμπλεκόμενο σε τρεις υποθέσεις, στην εκταμίευση χρημάτων από δημόσιες επιχειρήσεις μέσω της εταιρίας Fimi, στη σύναψη συμφωνίας για πώληση ηλεκτρικής ενέργειας με χαμηλότερη τιμή στην εταιρία TLM στο Μόσταρ της Βοσνίας και στην εκταμίευση χρημάτων από τη Κροατική Υπηρεσία Ηλεκτρισμού (HEP).

Το σκάνδαλο Fimi έφερε στη δημοσιότητα το πρώην μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ομίλου ασφαλειών Croatia osiguranja, Νταμίρ Μιχάνοβιτς, ο οποίος είπε ότι ο πρώην πρωθυπουργός της Κροατίας, σε συσκέψεις της κυβέρνησης το 2007 συνέστησε σε επικεφαλής 20 δημόσιων οργανισμών να προχωρήσουν σε συμφωνίες με την εταιρία Fimi Media.

Η διευθύντρια της εταιρίας, Νέβενκα Γιούρακ, έπειτα από μήνες στη φυλακή ομολόγησε στους ανακριτές της USKOK ότι έπαιρνε χρήματα, τα οποία στη συνέχεια έδινε στο φίλο της και επικεφαλής των τελωνειακών υπηρεσιών, Μλάντεν Μπάρισιτς.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου