...'Η θα βγούμε στους δρόμους ή θα μας πετάξουν στο δρόμο...

Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

20πλάσιο πρόστιμο για όσους δεν πληρώνουν διόδια

Την έγκριση να χρησιμοποιούν τις φωτογραφίες των οχημάτων των οδηγών, που αρνούνται να πληρώσουν διόδια, εξασφάλισαν από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων οι κοινοπραξίες που διαχειρίζονται τους πέντε μεγάλους οδικούς άξονες της χώρας (Ολυμπία Οδός, Μορέας, Νέα Οδός, Κεντρική Οδός, Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου). Ως εκ τούτου, εφεξής θα μπορούν να κινούν τη διαδικασία έκδοσης διαταγής πληρωμής για την είσπραξη οφειλών από το Πρωτοδικείο, υποχρεώνοντας τους οδηγούς να καταβάλουν το 20πλάσιο του αντιτίμου.

Αν μάλιστα ο οδηγός εξακολουθήσει να μην πληρώνει, τότε θα εγγράφεται και στον Τειρεσία.
Το φαινόμενο “ανυπακοής” των οδηγών στην υποχρέωση να πληρώνουν το αντίτιμο χρήσης του οδικού δικτύου έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις.

Ένα ποσοστό της τάξεως του 20% όσων καθημερινά κινούνται στην Εθνική Οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης, εκτιμάται ότι αρνείται να καταβάλει το αντίτιμο στους σταθμούς των διοδίων, ενώ καθημερινά πραγματοποιούνται στοχευμένες καταλήψεις σε σταθμούς διοδίων από οργανωμένες ομάδες πολιτών (Επιτροπές Διόδια STOP, oxidiodia.gr κ.α.), οι οποίες προτρέπουν τους οδηγούς να μην πληρώνουν.


Μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Τετάρτης (05/01),ο διευθυντής λειτουργίας αυτοκινητόδρομου Αιγαίου, Γιάννης Νασούλης, ανέφερε ότι οι οδηγοί “θα πρέπει να πεισθούν να πληρώνουν τα διόδια, όπως πληρώνουν το εισιτήριο στα λεωφορεία, αλλά κυρίως να κατανοήσουν την τεράστια σημασία των έργων στην ανάπτυξη και τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων”.
Εν τω μεταξύ, η “Ολυμπία Οδός” έγινε η τέταρτη κοινοπραξία, που ανακοίνωσε αυξήσεις στα διόδια, που θα ισχύσουν πιθανότατα μέσα στον Ιανουάριο.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Υποδομών, που επικαλείται η "Καθημερινή" (05/01), το μεγαλύτερο ποσοστό άρνησης καταγράφεται στην εθνική οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης: από Μαλιακό έως Κλειδί στο 15% και από Μεταμόρφωση έως Σκάρφεια στο 6-7%. Πολύ μικρά -περίπου 1%- είναι τα αντίστοιχα ποσοστά στους δύο άξονες της Πελοποννήσου (Ελευσίνας - Πατρών και Κορίνθου - Μεγαλόπολης).
Κατάληψη των διοδίων ετοιμάζουν φορείς της Πελοποννήσου
Να ανοίξουν τα διόδια σε όλους τους σταθμούς του αυτοκινητόδρομου από την Ασέα μέχρι την Κόρινθο, καλεί όλους τους πολίτες και τους φορείς της Πελοποννήσου στις 3 το μεσημέρι της Κυριακής (09/01), η προσωρινή Συντονιστική Επιτροπή Πελοποννήσου ενάντια στα διόδια.
Οι πολίτες και οι φορείς της Μεσσηνίας θα ανοίξουν τα διόδια της γέφυρας Μάναρη στην Ασέα. Οι Αρκάδες και οι Λάκωνες τα διόδια της Νεστάνης και οι Κορίνθιοι με τους Αργολιδείς τα διόδια του Σπαθοβουνίου.
Όπως σημείωσε σε ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή Πελοποννήσου ενάντια στα διόδια, “η κίνηση αυτή προγραμματίστηκε στο πλαίσιο πανελλαδικής αντίδρασης που γίνεται την ίδια μέρα σε όλη την Ελλάδα απ' όλες τις επιτροπές, ανοίγοντας όλους τους σταθμούς διοδίων από τη Θεσσαλονίκη ως την Καλαμάτα, ξεκινώντας ένα νέο κύκλο αγώνων απέναντι σε όσους θέλουν να ξεπουλήσουν τη χώρα, τη ζωή και το μέλλον μας”.
Μαγκριώτης: Είναι λάθος η κίνηση των πολιτών να μην πληρώνουν τα διόδια
Παρότι επεσήμανε το υπαρκτό πρόβλημα των ακριβώς διοδίων, ο υφυπουργός Μεταφορών, Γ. Μαγκριώτης, χαρακτήρισε “λάθος” την κίνηση των πολιτών, να μην πληρώνουν διόδια, ενώ παραδέχθηκε, πως πράγματι υπάρχει απειλή, κοινοπραξίες που έχουν αναλάβει την κατασκευή μεγάλων αυτοκινητοδρόμων, να αποχωρήσουν από τα έργα.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ το μεσημέρι της Τετάρτης (05/01) ο κ. Μαγκριώτης τόνισε: "Υπάρχει η απειλή να φύγουν. Επισήμως δεν μας έχουν θέσει το ζήτημα, αλλά το ακούμε δεξιά κι αριστερά", ενώ όσον αφορά στα διόδια, είπε: “Ζημιώνουν όχι μόνο το κράτος, που εισπράττει μόνο τον ΦΠΑ απο το κάθε αντίτιμο διοδίου. Αλλά και οι κατασκευάστριες κοινοπραξίες που υφίστανται ζημιά, θα στραφούν εναντίον του δημοσίου για διαφυγόντα κέρδη”.
Ο κύριος Μαγκριώτης δήλωσε, επίσης, ότι εδώ και λίγο καιρό, οι τράπεζες που χρηματοδοτούν τις κατασκευάστριες κοινοπραξίες, έχουν σταματήσει τη χρηματοδότησή τους, επικαλούμενες τις καθυστερήσεις στις απαλλοτριώσεις, τη μείωση της ροής των αυτοκινήτων, λόγω της οικονομικής κρίσης και τη μη πληρωμή διοδίων, καθως και την αύξηση των επιτοκίων σε σχέση με την περίοδο που υπεγράφησαν οι συμβάσεις. "Εμεις", υπογράμμισε ο υφυπουργός, "θεωρούμε πως οι απαιτήσεις των τραπεζών είναι υπερβολικές. Το δημόσιο θα προσπαθήσει και θα τα καταφέρει να είναι σωστό στις συμβατικές του υποχρεώσεις."
Όπως εξήγησε, ο υφυπουργός, οι κοινοπραξίες και οι τράπεζες έχουν κληθεί από το Υπουργείο Υποδομών, σ΄ έναν υπεύθυνο διάλογο για να "σωθούν οι αυτοκινητόδρομοι", προς το συμφέρον του ελληνικού δημοσίου και των ίδιων των εταιρειών.

cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου