...'Η θα βγούμε στους δρόμους ή θα μας πετάξουν στο δρόμο...

Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

Ηλεκτρισμένο παραμένει το πολιτικό κλίμα στην Αλβανία


Φορτισμένο εξακολουθεί να είναι το πολιτικό κλίμα στην Αλβανία, ένα 24ωρο μετά τη διαδήλωση των οπαδών της Αντιπολίτευσης, από την οποία έχασαν τη ζωή τους τέσσερα άτομα.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, δύο άτομα νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ δεκάδες είναι οι τραυματίες, μεταξύ αυτών και 17 αστυνομικοί.
Oι συνθήκες κάτω από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους οι διαδηλωτές παραμένουν αδιευκρίνιστες, ενώ αυτόπτες μάρτυρες μιλούν για πυροβολισμούς εξ επαφής.
Το Σάββατο, δεκάδες άτομα συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία των Τιράνων, προκειμένου να ανάψουν κεριά στη μνήμη των θυμάτων.
Η κυβέρνηση του Σαλί Μπερίσα και η αντιπολίτευση του Έντι Ράμα, αντήλλαξαν βαρύτατους χαρακτηρισμούς σχετικά με τα γεγονότα.
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τα επεισόδια «μια χυδαία ηθική πράξη του Ράμα».
Υποστήριξε δε ότι ο ηγέτης των Σοσιαλιστών χρησιμοποίησε εγκληματικά στοιχεία και λαθρέμπορους (200 με 300 άτομα), με στόχο να γίνει στην Αλβανία ό,τι έγινε στην Τυνησία.
Δεν δίστασε μάλιστα να κάνει λόγο για «μπάσταρδους».
Η απάντηση της Αντιπολίτευσης ήταν εξίσου σκληρή με τον Ράμα να κατηγορεί ευθέως την κυβέρνηση ότι ευθύνεται για τους θανάτους των διαδηλωτών.
Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι θα συνεχιστούν οι διαδηλώσεις μέχρι την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Εκκλήσεις για ηρεμία
Τόσο ο πρόεδρος της Αλβανίας, όσο και η διεθνής κοινότητα κάλεσαν τα πολιτικά κόμματα να ρίξουν τους τόνους, ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω αιματοχυσία.
«H Αλβανία δεν πρέπει τη στιγμή αυτή να διολισθήσει σε φαινόμενα βίας από όπου κι αν προέρχονται» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ Γρηγόρης Δελαβέκουρας.
Την βαθιά θλίψη τους για τα περιστατικά βίας στην Αλβανία εξέφρασαν η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ.
Το Συμβούλιο της Ευρώπης εξέφρασε την ανησυχία του για τα επεισόδια και ζήτησε την διεξαγωγή ενός «εποικοδομητικού διαλόγου» μεταξύ των αλβανικών πολιτικών δυνάμεων.
«Είμαι ιδιαίτερα ανήσυχος για την έκρηξη της βίας και για το γεγονός ότι υπήρξαν θύματα κατά την διάρκεια των διαδηλώσεων στους δρόμους στα Τίρανα» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Θόρμπγιορν Γιάγκλαντ.

Στη δίνη των σκανδάλων η κυβέρνηση
Τις τελευταίες ημέρες, η αντιπολίτευση έχει εντείνει τις πιέσεις για προκήρυξη πρόωρων εκλογών, κατηγορώντας την κυβέρνηση Μπερίσα για εκτεταμένη διαφθορά.
Αφορμή αποτέλεσε η δημοσιοποίηση βίντεο, το οποίο προκάλεσε πολιτικό σκάνδαλο.
Σε αυτό εικονιζόταν ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ιλίρ Μέτα να ζητά από τον τότε υπουργό Οικονομίας, Ντρίταν Πρίφτι, να ακυρώσει δύο διαγωνισμούς για συμβόλαια εκμετάλλευσης ενός υδροηλεκτρικού σταθμού, ώστε να ευνοηθεί μια άλλη εταιρεία.
Ο Μέτα παραιτήθηκε έπειτα από τη δημοσιοποίηση του βίντεο.
Το Σοσιαλιστικό Κόμμα Αλβανίας είχε ζητήσει επανάληψη των βουλευτικών εκλογών, μετά τις κάλπες του Ιουνίου του 2009, στις οποίες το Δημοκρατικό Κόμμα του Σαλί Μπερίσα επικράτησε με πολύ μικρή διαφορά.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου