...'Η θα βγούμε στους δρόμους ή θα μας πετάξουν στο δρόμο...

Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Θα προσφέρουμε και στρατεύματα αν χρειαστεί

Ο υπουργός Τύπου, μετά τον υπουργό Αμυνας, επιβεβαιώνει ότι αν ζητηθεί από τους Αμερικανούς θα σταλεί και ελληνικό εκστρατευτικό σώμα στο Αφγανιστάν, προκειμένου «να είμαστε παρόντες στις εξελίξεις»
Ελληνες στρατιώτες, κατά την αναχώρησή τους για το Κόσσοβο. Δεν αποκλείεται, κατά την κυβέρνηση, να σταλούν και στο Αφγανιστάν. Αν μας «ζητηθεί»...
Η κυβέρνηση επιβεβαιώνει, μέρα τη μέρα, ότι έχει κάνει αποδεκτό το ενδεχόμενο αποστολής και ελληνικών στρατευμάτων στα πολεμικά μέτωπα που ανοίγουν οι Αμερικανοί, πέρα από τις διευκολύνσεις που παρέχει στην πολεμική μηχανή των ιμπεριαλιστών, την οποία έστησαν με πρόσχημα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας, που ρωτήθηκε χθες, απάντησε ότι «δεν μπορεί να είμαι μελλοντολόγος» και αυτό που υπερέχει είναι «να είμαστε παρόντες στις εξελίξεις». Οι δηλώσεις αυτές έρχονται σε συνέχεια των προχθεσινών δηλώσεων του υπουργού Εθνικής Αμυνας, ο οποίος είπε ότι «ουδείς μπορεί να προδικάσει».
Συγκεκριμένα, ο υπουργός Τύπου, όταν ρωτήθηκε χθες, αν αποκλείει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο αποστολής ελληνικού εκστρατευτικού σώματος στο Αφγανιστάν, απάντησε:
«Πρώτα από όλα, δεν προκύπτει από πουθενά ότι η Ελλάδα πρόκειται να συμμετάσχει με στρατιωτικές δυνάμεις της στις επιχειρήσεις που διεξάγονται στην περιοχή του Αφγανιστάν. Δεν έχει τεθεί οποιοδήποτε τέτοιο θέμα. Ελπίζουμε ότι δε θα τεθεί και στο μέλλον. Βεβαίως, δεν μπορούμε να είμαστε μελλοντολόγοι. Κάνουμε εκτιμήσεις που οδηγούν σε ένα συμπέρασμα τέτοιο, ότι οι επιχειρήσεις με τη μορφή που έχουν δε θα οδηγήσουν στη συμμετοχή χερσαίων δυνάμεων από άλλες χώρες, γιατί αυτό δεν κρίνεται απαραίτητο. Κατά τα άλλα, έχουμε από την πρώτη στιγμή τοποθετηθεί επί του θέματος, ότι, παρέχοντας διευκολύνσεις, δίνοντας την έγκρισή μας για μέσα και χώρους, των οποίων η χρησιμοποίηση μπορεί να οδηγήσει στην επίτευξη του επιδιωκόμενου σκοπού, συμμετέχουμε με αυτό τον τρόπο σε αυτή τη μεγάλη συμμαχία για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Δε χρειάζεται, αυτή την ώρα, να συζητούμε οτιδήποτε άλλο, που μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία ψευδών εντυπώσεων. Αυτό το οποίο έχει σημασία είναι να είμαστε παρόντες στις εξελίξεις. Την παρουσία μας αυτή τη διασφαλίζουμε με τον καλύτερο τρόπο, με τη συνεχή επικοινωνία που έχουμε, επιδιώκοντας, έτσι, να συμβάλουμε με θετικό τρόπο στην επίτευξη του σκοπού που έχει θέσει η Συμμαχία. Δεν τίθεται, λοιπόν, τέτοιο θέμα και πιστεύουμε ότι η εξέλιξη των επιχειρήσεων δε θα οδηγήσει σε μια τέτοια ανάγκη συμμετοχής και ελληνικών δυνάμεων».
Στο μεταξύ, εκτός από τις διευκολύνσεις σε αεροδρόμια και λιμάνια που παρέχεται στις δυνάμεις που συμμετέχουν ή στηρίζουν τις επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν, ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις είναι έτοιμες για ακόμα πιο ενεργό υποστήριξη και συμμετοχή. Πρώτη σε πολεμική ετοιμότητα βρίσκεται η Μόνιμη Ναυτική Δύναμη του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο, στην οποία συμμετέχει το ελληνικό αντιτορπιλικό «Φορμίων» και ένα ναρκαλιευτικό. Η δύναμη αυτή ήδη έχει δεχτεί εντολή από το ΝΑΤΟικό στρατηγείο να πλέει στην Ανατολική Μεσόγειο και σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται σύντομα να κινηθεί στην Ερυθρά Θάλασσα.
Επίσης, στην υπηρεσία της πολεμικής μηχανής των Αμερικανών, εκτός από τη βάση της Σούδας, έχουν τεθεί τα βασικότερα ραντάρ της Πολεμικής Αεροπορίας, με ιδιαίτερο ρόλο στο ραντάρ της Ζήρου στην Κρήτη, αλλά και το σύστημα της ελληνικής αντιαεροπορικής Αμυνας. Να σημειωθεί ότι, από τη στιγμή που ενεργοποιήθηκε το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ, οι άμεσα διαθέσιμες μονάδες ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων ουσιαστικά είναι σε πολεμική ετοιμότητα. Από το Στρατό Ξηράς αυτές είναι το Β` Σώμα Στρατού ως δύναμη ταχείας ανάπτυξης, το Γ` Σώμα Στρατού που έχει μετεξελιχθεί σε ΝΑΤΟικό Στρατηγείο και η 32η Ταξιαρχία Ειδικών Δυνάμεων. Από το Πολεμικό Ναυτικό, περίπου δέκα πολεμικά πλοία, ανάμεσά τους 4 φρεγάτες, δηλαδή περισσότερο από το 1/4 της δύναμής του. Και από την Πολεμική Αεροπορία, μια πολεμική μοίρα, αποτελούμενη από 20 μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16.
Την ίδια ώρα, επιβεβαιώνεται ότι έχουν ξεκινήσει στο ΝΑΤΟ οι συζητήσεις για αντικατάσταση των αμερικανικών δυνάμεων που βρίσκονται στη Βοσνία, στο Κοσσυφοπέδιο και την ΠΓΔΜ, επειδή αυτές θα προωθηθούν σε βάσεις γύρω από το Αφγανιστάν, από στρατιωτικές δυνάμεις ευρωπαϊκών χωρών του ΝΑΤΟ. Υπενθυμίζεται ότι πάνω από 2.000 Ελληνες στρατιώτες υπηρετούν το ΝΑΤΟ σε διάφορες περιοχές των Βαλκανίων. Ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί κατά πολύ, αν γίνει η αλλαγή φρουράς που ετοιμάζεται.
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου