Ερευνα και στους τέσσερις νομούς της Κρήτης θέλει να κάνει η Δερματολογική Κλινική του ΠΑΓΝΗ
Ενώ το “Νησί” το σίριαλ του Mega έφερε στο προσκήνιο τη ζωή των λεπρών της Σπηναλόγκας, σήμερα, χρόνια αργότερα, το Πανεπιστήμιο Κρήτης δεν έχει τα απαιτούμενα κονδύλια για να προχωρήσει την επιδημιολογική μελέτη για την καταγραφή τωνκατοίκων της Κρήτης που έχουν προσβληθεί από την νόσο του Χάνσεν και δεν ακολουθούν θεραπεία γιατί φοβούνται τον κοινωνικό στιγματισμό.
Η καθηγήτρια Δερματολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκη Τόσκα, η οποία είχε συγκλονίσει τον Μάιο με την αποκάλυψή της στην “Π” ότι υπάρχουν ασθενείς στο νησί που αρνούνται την φαρμακευτική αγωγή και κρύβονται για να αποφύγουν τον κοινωνικό στιγματισμό, μας είπε ότι η επιδημολογική έρευνα δεν μπορεί να συνεχιστεί χωρίς χρήματα.
Η ίδια ανέφερε: “Θέλουμε να ξεκινήσουμε πιλοτικά σε 3 Κέντρα Υγείας την μελέτη αλλά για να γίνει αυτό χρειάζονται κονδύλια. Σκοπεύουμε να ζητήσουμε χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Κρήτης”.
Η Νίκη Τόσκα σημείωσε ότι η έρευνα θα γίνει και στους 4 νομούς της Κρήτης αφού τα στοιχεία από τις Υπηρεσίες Πρόνοιας που έχει στην διάθεσή της είναι ότι υπάρχουν μεμονωμένα κρούσματα σε διάφορες περιοχές του νησιού ακόμη και στην πόλη του Ηρακλείου.
Τριάντα πέντε
άτομα σε θεραπεία
Η καθηγήτρια Δερματολογίας είπε ότι σήμερα υπάρχουν καταγεγραμμένα 35 άτομα που ακολουθούν θεραπεία ενώ εκτιμά ότι σε όλη την Κρήτη υπάρχουν ακόμη αρκετοί (όπως λέει η ίδια κάτω από 100) που είναι ασθενείς και δεν είναι γνωστό αν λαμβάνουν θεραπεία ή αν ακολουθούν με συνέπεια την φαρμακευτική τους αγωγή.
Ασθενείς σε Εύβοια και Γιάννενα
Η ίδια σημείωσε ότι από την έρευνα που έχει κάνει μέχρι σήμερα, γνωρίζει ότι υπάρχουν εκτός από την Κρήτη και μεμονωμένα κρούσματα ασθενών στην Εύβοια και τα Γιάννενα.
Η κα Τόσκα είπε στην “Π” ότι τώρα βρίσκεται στην φάση της συγκέντρωσης στοιχείων για την παρουσίαση της έρευνας με θέμα την νόσο του Χάνσεν και την Σπιναλόγκα σε ιατρικό συνέδριο που θα γίνει τον Οκτώβριο του 2011 στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.
“Επιτελους είναι πολύ σημαντικό να γίνει ένα αρχείο καταγραφής για τη νόσο του Χάνσεν στην Κρήτη”, κατέληξε η ίδια.
Τον Μάιο η κα Τόσκα είχε ζητήσει την παρέμβαση εισαγγελέα για να μπουν σε θεραπεία ασθενείς στο Ν. Λασιθίου αφού αρνούνταν να πάρουν φάρμακα και να κάνουν ιατρικές εξετάσεις.
Η ίδια είχε δηλώσει στην “Π”:
“Είναι αδιανόητο στην εποχή μας να υπάρχουν στην Ελλάδα άνθρωποι με τη νόσο του Χάνσεν και να μην ακολουθούν θεραπεία, με κίνδυνο να κολλήσουν την ασθένεια και άλλοι άνθρωποι με τους οποίους έχουν επαφή”.
Η καθηγήτρια Δερματολογίας είχε πει: "Υλοποιούμε εδώ και 5 μήνες ένα πρόγραμμα σε συνεργασία με το Τμήμα Κοινωνικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης και τον καθηγητή κ. Χρήστο Λιονή, για να εκριζώσουμε τη νόσο του Χάνσεν από την Κρήτη.
Στο πλαίσιο της καταγραφής των περιστατικών, γνωρίζουμε ότι υπάρχουν 14 ασθενείς στο Ν. Λασιθίου, 4 στα Χανιά και 3 στο Ν. Ηρακλείου, όμως πιστεύω ότι υπάρχουν πολλοί περισσότεροι, αλλά ντρέπονται για την ασθένεια και κρύβονται, με αποτέλεσμα να μην ακολουθούν θεραπεία”.
Περιορισμένη η μεταδοτικότητα
Τότε, σε ανακοίνωσή του το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ανέφερε ότι η νόσος έχει περιορισμένη μεταδοτικότητα. Μεταδίδεται μόνο μετά από μακροχρόνια επαφή κυρίως στο στενό συγγενικό περιβάλλον του αρρώστου και η θεραπεία γίνεται στο σπίτι.
Η νόσος είναι εξαιρετικά σπάνια στην Κρήτη και στη χώρα μας και δεν υπάρχει καμία ανησυχία για τη δημόσια υγεία”।
www.patris.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου