Μετά από 30 χρόνια λειτουργίας, τα αθλητικά σχολεία πρόκειται να βάλουν λουκέτο, καθώς το κόστους τους είναι ιδιαιτέρως υψηλό, με το υπουργείο Παιδείας να τα κρίνει ως «αντιπαραγωγικά για τον αθλητισμό και αντιπαιδαγωγικά για την εκπαίδευση».
Από το υπουργείο Παιδείας, όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας "Ελευθεροτυπία", η κατάργηση των αθλητικών σχολείων χαρακτηρίζεται ως νοικοκύρεμα.
Γίνεται επίσης λόγος για μαζικοποίηση των τμημάτων και παντελή απουσία αρμόδιων Αθλητικών Ομοσπονδιών κατά το σχεδιασμό και την αξιολόγησή τους, αλλά και για υπερπληθώρα καθηγητών όλων των ειδικοτήτων.
Με την αναγγελία της κατάργησης των αθλητικών σχολείων, το υπουργείο Παιδείας εξήγγειλε την έναρξη διαβούλευσης για νέους τρόπους στήριξης του θεσμού.
Σε σχετική εγκύκλιο της υφυπουργού Παιδείας, Εύης Χριστοφιλοπούλου, τα Τμήματα Αθλητικής Διευκόλυνσης θα σταματούν να λειτουργούν από φέτος σε κάθε περίπτωση κατά την οποία θα προκύπτει οποιοδήποτε κώλυμα, είτε με τις τοποθετήσεις εκπαιδευτικών, είτε με τη μεταφορά των μαθητών στους χώρους άθλησης.
Απαραίτητη προϋπόθεση για τη λειτουργία τους είναι σε κάθε τάξη, τόσο για τα Τμήματα Αθλητικής Διευκόλυνσης Γυμνασίου όσο και για τα Ειδικά Τμήματα Αθλητικής Διευκόλυνσης Λυκείων, είναι να φοιτούν τουλάχιστον 12 μαθητές.
Οι μαθητές των τμημάτων που καταργούνται θα μετεγγράφονται σε τμήματα γενικής παιδείας του σχολείου ή σε όποιο άλλο σχολείο επιλέξουν.
Να σημειωθεί ότι πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, στα ΤΑΔ φοιτούσαν 12.060 μαθητές, υπηρετούσαν 2.036 εκπαιδευτικοί μόνιμοι, αναπληρωτές και ωρομίσθιοι Φυσικής Αγωγής κι άλλων ειδικοτήτων.
Η λειτουργία τους στοίχιζε στον κρατικό προϋπολογισμό 25 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, με τις δαπάνες για τη μετακίνηση των μαθητών, που τη μεταφορά τους ανέλαβαν τελικά οι γονείς, καθώς κόπηκαν τα κονδύλια, να ανέρχονται σε 2,4 εκατομμύρια ευρώ.
contra.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου