...'Η θα βγούμε στους δρόμους ή θα μας πετάξουν στο δρόμο...

Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

Η ανυπακοή επεκτείνεται


Με αιχμή του δόρατος το κίνημα των διοδίων, μία διαφορετική αντίληψη δράσης και αντίδρασης των πολιτών φαίνεται να γεννιέται ενάντια στα σκληρά κυβερνητικά μέτρα.

Η μαζική ανυπακοή του κινήματος «Δεν πληρώνω» των διοδίων επεκτείνεται και σε άλλα πεδία, αρχής γενομένης από τα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών. Παράλληλα εξελίσσονται διεργασίες και καλλιεργείται το έδαφος για να ακολουθήσουν σύντομα, στο ίδιο πνεύμα, κινηματικές πρωτοβουλίες για τη μείωση των τιμολογίων σε ΔΕΗ, ΟΤΕ και ΕΥΔΑΠ.

Παρακάμπτοντας κομματικές, πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές, πριν από δέκα μέρες δημιουργήθηκε στη Θεσσαλονίκη μία νέα συλλογικότητα: «Οι νέοι επιβάτες», οι οποίοι ανέλαβαν δράση από την επόμενη κιόλας μέρα. Πολίτες που συμμετέχουν ενεργά σε ένα νέο μέτωπο ανυπακοής, με στόχο την ακύρωση της αύξησης στις τιμές των εισιτηρίων του ΟΑΣΘ.

Η πρωτοβουλία ανήκει στις επιτροπές «Ακρίβεια Stop» της Θεσσαλονίκης και το νέο κίνημα προέκυψε έπειτα από μια ευρεία συνέλευση επιτροπών, κινήσεων πολιτών, σωματείων και κοινωνικών φορέων. Και σ' αυτή την περίπτωση «Οι νέοι επιβάτες» πραγματοποιούν καταλήψεις λεωφορείων και καλούν τους επιβάτες να μην πληρώσουν εισιτήριο, ενώ το επόμενο διάστημα σχεδιάζουν παραστάσεις διαμαρτυρίας και συλλαλητήρια.

«Το πνεύμα της συνέλευσης ήταν να κινηθούμε ενωτικά και συντονισμένα, αφήνοντας πίσω διαφορές, με στόχο να νικήσουμε. Ηταν εμφανές ότι στο πνεύμα αυτό συμφωνούσαν όλοι», λένε οι εκπρόσωποι των επιτροπών «Ακρίβεια Stop». Και προσθέτουν:

«Από τη συζήτηση προέκυψε ότι υπάρχει ζήτημα συνολικής απάντησης στα σχέδια της κυβέρνησης και της τρόικας που πλήττουν καθημερινά τη ζωή μας. Οι συλλογικότητες των πολιτών που δεν θέλουν να είναι θεατές των εξελίξεων πληθαίνουν, αποκτούν όγκο και βαρύτητα. Σκεφτόμαστε να δράσουμε στο ίδιο πνεύμα και σε άλλα μέτωπα όπως για τη ΔΕΗ και την ΕΥΑΘ», πρόσθεσαν.

«Το κίνημα του δεν "πληρώνω" έχει αποκτήσει τεράστια δυναμική και θα έχει συνέχεια», εξηγούν τα μέλη των επιτροπών. «Εμείς δεν θέλουμε απλά να διαμαρτυρηθούμε, θέλουμε να νικήσουμε. Γι' αυτό δεν ανοίγουμε όλα τα μέτωπα μαζί. Θα κερδίζουμε μία μάχη και θα προχωράμε».

Ανάμεσα σ' αυτά που διεκδικούν οι επιτροπές κατά της ακρίβειας, οι οποίες πια δραστηριοποιούνται σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, είναι έλεγχος στις τιμές των προϊόντων, στις τράπεζες, μηδενικές αυξήσεις στα κρατικά τιμολόγια και δικαιότερη φορολογία.

Ως πρώτο βήμα αντίδρασης προτείνουν την ένταξη των πολιτών στις υπάρχουσες επιτροπές ή τη δημιουργία νέων εκεί που δεν υπάρχουν. Παροτρύνουν την άρνηση των πολιτών απέναντι σε συγκεκριμένες πρακτικές και σε έξοδα των τραπεζών τα οποία έχουν κριθεί παράνομα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου